A- A+
Πώς τα στεγαστικά δάνεια «τρώνε» τις αυξήσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις

Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατούν οι αποταμιευτές που αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών πριν τοποθετήσουν χρήματα σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Μπορεί η ΕΚΤ να προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην ένατη αύξηση των παρεμβατικών της δεικτών από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο οι τράπεζες διατηρούν τις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας σταθερές από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξουν κινήσεις αναπροσαρμογής των επιτοκίων στην ελληνική αγορά.

Εάν αποφασιστούν αλλαγές, οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένης κλίμακας και δεν θα αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα.


Διαβάστε: Αυτές είναι οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις μηνιαίου εισοδήματος - Πίνακες με τα επιτόκια


Γιατί δεν ανεβαίνουν τα επιτόκια

Από τις τράπεζες μας λένε ότι οι λόγοι για τους οποίους παραμένουν τα επιτόκια κολλημένα τους τελευταίους μήνες είναι οι εξής:

- Πρώτον, αυτήν την στιγμή υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στο σύστημα, που συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις εκροές που καταγράφονται προς άλλα επενδυτικά προγράμματα

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος αύξησης των αποδόσεων για την προσέλκυση καταθέσεων


Δεύτερον, παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού, οι τράπεζες έχουν κρατήσει τα επιτόκια ειδικά στη στεγαστική πίστη σταθερά τους τελευταίους μήνες, ενώ στα προγράμματα μεταβαλλόμενων δόσεων έχουν κουρέψει τα spreads.

Σχεδόν διαθέτουν τις νέες χρηματοδοτήσεις σταθερού επιτοκίου στο κόστος, με στόχο να κρατήσουν την αγορά της στεγαστικής πίστης ζωντανή.


Τρίτον, έχουν ενεργοποιηθεί δύο προγράμματα υποστήριξης των δανειοληπτών στα ενυπόθηκα δάνεια. Το ένα επιδοτεί το 50% της επιβάρυνσης που προκαλεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα ευάλωτα νοικοκυριά και το άλλο έχει θέσει πλαφόν στο κόστος όλων των ενήμερων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Δηλαδή, οι τράπεζες επιλέγουν να διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται τα νοικοκυριά από το να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους αποταμιευτές.

ADVERTISEMENT

Εναλλακτικές επιλογές

Ταυτόχρονα όμως προωθούν εναλλακτικά αποταμιευτικά / προγράμματα τα οποία μπορούν να προσφέρουν με μηδενικό ρίσκο για το κεφάλαιο, καλύτερες αποδόσεις.

Συγκεκριμένα:

- Προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου, ακόμη και με ελάχιστη εξασφαλισμένη απόδοση - Δείτε εδώ τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις

- Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία υπόσχονται ετήσια διανομή μερίσματος και προσφέρουν την προοπτική επίτευξης υψηλών κερδών εάν κατά τη διάρκεια της ζωής τους ξεκινήσει ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ. Δείτε τις διαθέσιμες εκδόσεις

- Μία ακόμη εναλλακτική επιλογή χωρίς κανένα ρίσκο αποτελούν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, όπου οι αποδόσεις ξεπερνούν το 3,5% - Δείτε την πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα