A- A+
Αποταμίευση: Μετά τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια έρχονται και 3μηνοι τίτλοι με αυξημένα επιτόκια

Μία ακόμη ευκαιρία για κλείδωμα μίας υψηλής απόδοσης θα έχουν οι αποταμιευτές από την ερχόμενη εβδομάδα, με τη νέα δημοπρασία κρατικών εντόκων γραμματίων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 2 Αυγούστου ο ΟΔΔΗΧ θα διαθέσει νέους τίτλους 13 εβδομάδων, περίπου 3 μηνών δηλαδή, και από την επόμενη ημέρα θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Η εκτίμηση για την απόδοση

Η απόδοση των νέων εντόκων γραμματίων κατά τη δημοπρασία αναμένεται να είναι αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση στις αρχές Ιουλίου.

Τότε, έχει διαμορφωθεί στο 3,59%. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 3,70%.

Αυτό σημαίνει ότι το αποταμιευτικό κοινό που θα αποκτήσει τους τίτλους στη δευτερογενή αγορά θα πετύχει ετησιοποιημένο όφελος της τάξης του 3,5%, αν αφαιρεθού οι προμήθειες και το κέρδους του πωλητή.

Σημειώνεται ότι με βάση το κλείσιμο της 26/7, το έντοκο γραμμάτιο 13 εβδομάδων λήξης 6/10/2023, που είχε δημοπρατηθεί στις 5/7, προσέφερε απόδοση 3,72%, υψηλότερη από το 3,59% κατά τη δημοπρασία του.

ADVERTISEMENT

Τα εξάμηνα ΕΓΕΔ

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 27/7 είναι διαθέσιμα για όλους τους επενδυτές και τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν στις 26/7.

Στη δημοπρασία η απόδοσή τους διαμορφώθηκε στο 3,8%, υψηλότερα κατά 15 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την προ μηνός αντίστοιχη έκδοση.

Εξάλλου, διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά είναι και τα έντοκα γραμμάτια αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων, που λήγουν τον Ιούνιο του 2024.

Σε αυτά η απόδοση στη λήξη, με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουλίου, ανέρχεται σε 3,52%.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργούν

Σε γενικές γραμμές σε όλες τις διάρκειας τα επιτόκια που προσφέρουν οι κρατικοί τίτλοι βραχυπρόθεσμης διάρκειας είναι σημαντικά υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ο καταθέτης αποκτά τους τίτλους σε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία και στη λήξη λαμβάνει το 100%.

Στην περίπτωση που η απόδοση, μετά τις προμήθειες ανέρχεται σε 3,5%, ανά 100.000 ευρώ το εισόδημα σε ένα εξάμηνο διαμορφώνεται στα 1.750 ευρώ περίπου.

Μάλιστα, το ποσό αυτό εισπράττεται καθαρό, καθώς δεν ισχύει η φορολογική επιβάρυνση του 15% που υφίσταται στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών με ελάχιστο ποσό, που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 1.000 ευρώ.