A- A+
«Ξενέρωσαν» οι καταθέτες με τα προθεσμιακά επιτόκια - Σε χαμηλό 6 μηνών οι καθαρές εισροές

Περιορισμένη κινητικότητα καταγράφηκε τον Ιούνιο στις προθεσμιακές καταθέσεις, με τις καθαρές εισροές σε προϊόντα της κατηγορίας να διαμορφώνονται σε χαμηλά 6 μηνών.

Οι τράπεζες, με εξαίρεση ορισμένες μη συστημικές, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία μεταβολή στις αποδόσεις που προσφέρουν από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έκτοτε η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε διαδοχικές προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκιά της, ενώ ανοδικά έχουν κινηθεί και οι διατραπεζικοί δείκτες euribor.


Διαβάστε: Με κλιμακούμενα επιτόκια έως 4,2% η νέα πρόταση της Attica Bank στις προθεσμιακές καταθέσεις


Στάση αναμονής

Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον των καταθετών για τοποθετήσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των νοικοκυριών σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας κατέγραψαν μηνιαία άνοδο 959 εκατ. ευρώ.

Το Μάιο η αύξησή τους είχε φτάσει τα 1,37 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο τα 1,26 δισ. ευρώ, το Μάρτιο τα 3,09 δισ. ευρώ και το Φεβρουάριο τα 1,87 δισ. ευρώ.

Από το Δεκέμβριο του 2022, όταν αντιστράφηκε η πτωτική τάση στα σχετικά μεγέθη, έως το τέλος του περασμένου μήνα, τα φρέσκα κεφάλαια που εισέρρευσαν σε προθεσμιακές καταθέσεις, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο ρυθμός μεταβολής τους υποχώρησε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι πιθανό μερίδα καταθετών να αναμένει τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών προτού δεσμεύσει τα χρήματά του σε προϊόν της κατηγορίας.

ADVERTISEMENT

Ανταγωνισμός προϊόντων

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι πλέον είναι διαθέσιμα αρκετά προϊόντα ανταγωνιστικά των προθεσμιακών καταθέσεων, όπως τα κρατικά έντοκα γραμμάτια, τα ομόλογα Δημοσίου και μεγάλων εταιρειών, τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλα επενδυτικά προγράμματα μηδενικού ή μικρού ρίσκου.

Για παράδειγμα, στο α΄ εξάμηνο του 2023 οι καθαρές εισροές στα πιο ασφαλή αμοιβαία κεφάλαια (ομολογιακά, διαχείρισης διαθεσίμων) έφτασαν τα 1,68 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ρευστότητα που ενδεχομένως να κατευθυνόταν σε προθεσμιακές καταθέσεις, εάν οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε γενναίες αναπροσαρμογές των αποδόσεων που προσφέρουν.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα υπάρξουν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Άλλωστε αυτήν την εβδομάδα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της. Μένει να φανεί λοιπόν ποιο θα είναι το ύψος των αναπροσαρμογών στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας από εδώ και στο εξής.

.