A- A+
ΕΤΕ: Νέο επενδυτικό προϊόν με αποδόσεις χρηματιστηρίου και 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο

Ένα νέο επενδυτικό προϊόν για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα χρηματιστήρια, χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο προσφέρει η Εθνική Τράπεζα.

Ο λόγος γίνεται για το δομημένο προϊόν «Επενδυτικό Νέας Γενιάς» με υποκείμενο τον Μετοχικό Δείκτη EURO STOXX 50, το οποίο είναι διαθέσιμο από τα καταστήματα της τράπεζας από τις 24/7.

Πρόκειται για ένα 3ετές επενδυτικό πρόγραμμα, που όχι μόνο προσφέρει 100% προστασία του κεφαλαίου, αλλά διασφαλίζει και μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση.

Ο υπολογισμός της απόδοσης

Ειδικότερα, στο χειρότερο σενάριο ο επενδυτής θα λάβει πίσω, εφόσον διακρατήσει το πρόγραμμα έως τη λήξη του, το 103% του αρχικού κεφαλαίου.

Aν αφαιρεθούν οι προμήθειες (1,5%), η μέση ετήσια απόδοσή του, διαμορφώνεται σε 0,67%.

Άρα το μόνο που ρισκάρει είναι να χάσει τους τόκους που θα έπαιρνε εάν τοποθετούσε τα χρήματά του σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Από εκεί και πέρα, το όφελος μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, ανάλογα με την πορεία του δείκτη EURO STOXX 50.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτής θα λάβει το 50% της ανόδου του μετά τη λήξη της τριετίας χωρίς κανένα περιορισμό.

Για παράδειγμα, αν ο δείκτης αυξηθεί κατά 30%, η σωρευτική απόδοση, πριν από τις προμήθειες, θα διαμορφωθεί σε 15%.

Σημειώνεται ότι ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης του προϊόντος πριν το πέρας της τριετίας, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει η προστασία στο κεφάλαιό του και εφόσον ο δείκτης αναφοράς υποχωρεί, θα καταγράψει ζημιές.

Πιθανά σενάρια

Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει τα ακόλουθα σενάρια για μία επένδυση ύψους 10.000 ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο όριο για τη συμμετοχή στο προϊόν:

1. Ακραίων καταστάσεων / Δυσμενές: Η μέση ετήσια απόδοση θα διαμορφωθεί σε 0,67% και ο επενδυτής θα λάβει στη λήξη 10.200 ευρώ

2. Μετριοπαθές: Η μέση ετήσια απόδοση θα διαμορφωθεί σε 1,35% και ο επενδυτής θα λάβει στη λήξη 10.405,36 ευρώ

3. Ευνοϊκό: Η μέση ετήσια απόδοση θα διαμορφωθεί σε 8,37% και ο επενδυτής θα λάβει στη λήξη 12.511,72 ευρώ

ADVERTISEMENT

Η πρόταση της Eurobank

Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος Ιουλίου η Eurobank προσφέρει ένα επενδυτικό πρόγραμμα με 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και απόδοση που μπορεί να φτάσει έως και το 32,50%.

Ο λόγος γίνεται για το αμοιβαίο κεφάλαιο «Greek Fund Top 30 Select Σύνθετο».

Είναι 5ετούς διάρκειας και η απόδοσή του είναι συνδεδεμένη με τον μετοχικό δείκτη STOXX Europe ESG Leaders Select 30 Price Index (EUR), ο οποίος αποτελείται από 30 ευρωπαϊκές μετοχές εταιριών που επιλέγονται με βάση:

(α) την χαμηλή μεταβλητότητα

(β) την υψηλή μερισματική απόδοση

(γ) το υψηλό ESG score

Στη λήξη της πενταετούς περιόδου επένδυσης, υπολογίζεται η ποσοστιαία απόδοση του δείκτη από την ημερομηνία έναρξης, ως εξής:

• Αν η απόδοση του υποκείμενου δείκτη είναι θετική αλλά μικρότερη ή ίση με 20% τότε η επενδυτική στρατηγική έχει απόδοση ίση με την απόδοση του δείκτη

• Αν η απόδοση του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 20% τότε η απόδοση της επενδυτικής στρατηγικής είναι σταθερή και ίση με 32.5%

• Αν η απόδοση του δείκτη είναι αρνητική, τότε η επενδυτική στρατηγική έχει μηδενική απόδοση και δεν ζημιώνεται ο μεριδιούχος

Δηλαδή, ο επενδυτής θα λάβει τουλάχιστον τα χρήματά του στη λήξη και θα έχει συμμετοχή τουλάχιστον 100% στα κέρδη που θα καταγράψει το Α/Κ.

ADVERTISEMENT

Τα σενάρια

Ως εκ τούτου, η απόδοση για τον επενδυτή σε διάφορα σενάρια διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα: