A- A+
Ράλι στα ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος με ετησιοποιημένες αποδόσεις ως 13% το 2023

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν από τις αρχές του 2023 τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα, κρατικά και εταιρικά.

Η άνοδος των τιμών των ομολόγων έχει χαρίσει υψηλές αποδόσεις στους μεριδιούχους των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας, οι οποίες σωρευτικά φτάνουν ως το 7,31% και σε ετησιοποιημένη βάση ως το 13,27%.

Πρόκειται για αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες των προθεσμιακών καταθέσεων, στις οποίες τα επιτόκια δεν ξεπερνούν το 2,3% στους συστημικούς ομίλους.

Οι λόγοι της ανόδου

Σημαντικό ρόλο για την καταγραφή υπεραξιών έχει παίξει η ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης, που ουσιαστικά μηδένισε το πολιτικό ρίσκο.

Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές των ομολόγων.

Κι αυτό διότι μετά την ανακατάληψή της, funds που λόγω του καταστατικού της δεν επιτρέπεται να επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα, θα μπορούν να το κάνουν.

Η αναμενόμενη λοιπόν εισροή φρέσκων κεφαλαίων στους εγχώριους τίτλους θα ενισχύσει τις τιμές τους.

ADVERTISEMENT

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Αντίρροπα λειτουργεί η επικείμενη νέα αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, στην συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της, καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αισθητά, ενώ η Ευρωζώνη έχει ήδη περάσει σε ύφεση.

Με αυτά τα δεδομένα, στο πιο πιθανό σενάριο η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της από το 2024, ενδεχομένως στο α΄ εξάμηνο.

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέο ράλι τις τιμές των ομολόγων, εφόσον φυσικά συνεχιστούν οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις για την Ελλάδα.

Σε συνδυασμό δε με την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία, οι προοπτικές καταγραφής σημαντικών υπεραξιών σε όσους τοποθετηθούν σήμερα σε ελληνικά ομόλογα, είναι σημαντικές.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις ως σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, όλα τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος σημειώνουν άνοδο από τις αρχές του 2023.

Αναλυτικότερα, η σωρευτική και η ετησιοποιημένη απόδοσή τους, έχουν ως εξής: