A- A+
Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου ξανά από την Τρ. Πειραιώς - Νέα έκδοση με απόδοση ως 3,5%

Στην αγορά των επενδυτικών προγραμμάτων εγγυημένου κεφαλαίου ενεργοποιείται ξανά η Τρ. Πειραιώς, προσφέροντας ελκυστικές λύσεις στους συντηρητικούς αποταμιευτές.

Για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020 η τράπεζα προχώρησε αυτήν την εβδομάδα στην έκδοση ενός νέου προγράμματος της κατηγορίας, το οποίο δύναται να προσφέρει ετησιοποιημένη απόδοση ως 3,5%.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων με 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο του επενδυτή, δίνει την ευκαιρία επίτευξης υπό όρους ενός υψηλότερου σε σύγκριση με τις προθεσμιακές καταθέσεις επιτοκίου.

Σε αρκετές περιπτώσεις πλέον, προσφέρει ακόμη και μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση.

Η νέα έκδοση της Πειραιώς

Το νέο πρόγραμμα που διέθετε η Τράπεζα Πειραιώς έως την Παρασκευή 28/7 είχε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πλήρως εγγυημένο αρχικό κεφάλαιο, διασφαλισμένη μία ελάχιστη απόδοση και ετησιοποιημένο πρόσθετο όφελος 3%, ανάλογα με την εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει νέα έκδοση από την Τράπεζα. Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που διατέθηκε αυτές τις ημέρες, για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων.

Πρόκειται για τη σειρά «Καταθέσεις Δυναμικών Αποδόσεων» με την πρώτη έκδοσή της να φέρει την ονομασία «EUR/USD ONE TOUCH».

ADVERTISEMENT

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι τα 10.000 ευρώ και η διάρκεια του προϊόντος είναι 6μηνη.

Ο καταθέτης έχει 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και στη λήξη του εξαμήνου λαμβάνει σίγουρο ετησιοποιημένο επιτόκιο 0,50%.

Αν όμως η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 0,025, τότε ο καταθέτης κερδίζει πρόσθετη ετησιοποιημένη απόδοση 3%.

Ως εκ τούτου, αν επενδύσετε 10.000 ευρώ, θα πάρετε πίσω στο εξάμηνο:

- 10.025,69 ευρώ (απόδοση 0,5%) αν δεν ικανοποιηθεί η προαναφερθείσα συνθήκη σε σχέση με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

- 10.179,86 ευρώ (απόδοση 3,5%) αν ικανοποιηθεί η συνθήκη

Σημειώνεται ότι εάν αποχωρήσετε από την επένδυση νωρίτερα από το εξάμηνο θα λάβετε το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Η ελάχιστη απόδοση είναι εγγυημένη μόνον, εάν διατηρήσετε την επένδυση έως τη λήξη.

ADVERTISEMENT

Οι πρότασεις Eurobank και ΕΤΕ

Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου διαθέτουν αυτήν την περίοδο Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Ειδικότερα:

  • Εθνική Τράπεζα

Στο πλαίσιο της σειράς προγραμμάτων «Επενδυτικό Νέας Γενιάς» προσφέρει αυτές τις ημέρες μία έκδοση με απόδοση συνδεδεμένη με τον ευρωπαϊκό μετοχικό δείκτη EURO STOXX 50.

Πρόκειται για ένα 3ετές επενδυτικό πρόγραμμα, που όχι μόνο προσφέρει 100% προστασία του κεφαλαίου, αλλά διασφαλίζει και μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση.

Ειδικότερα, στο χειρότερο σενάριο ο επενδυτής θα λάβει πίσω, εφόσον διακρατήσει το πρόγραμμα έως τη λήξη του, το 103% του αρχικού κεφαλαίου.

Aν αφαιρεθούν οι προμήθειες (1,5%), η μέση ετήσια απόδοσή του, διαμορφώνεται σε 0,67%.

Άρα το μόνο που ρισκάρει είναι να χάσει τους τόκους που θα έπαιρνε εάν τοποθετούσε τα χρήματά του σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Από εκεί και πέρα, το όφελος μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, ανάλογα με την πορεία του δείκτη EURO STOXX 50.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτής θα λάβει το 50% της ανόδου του μετά τη λήξη της τριετίας χωρίς κανένα περιορισμό.

Για παράδειγμα, αν ο δείκτης αυξηθεί κατά 30%, η σωρευτική απόδοση, πριν από τις προμήθειες, θα διαμορφωθεί σε 15%.

Σημειώνεται ότι ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης του προϊόντος πριν το πέρας της τριετίας, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει η προστασία στο κεφάλαιό του και εφόσον ο δείκτης αναφοράς υποχωρεί, θα καταγράψει ζημιές.

Πιθανά σενάρια

Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει τα ακόλουθα σενάρια για μία επένδυση ύψους 10.000 ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο όριο για τη συμμετοχή στο προϊόν:

1. Ακραίων καταστάσεων / Δυσμενές: Η μέση ετήσια απόδοση θα διαμορφωθεί σε 0,67% και ο επενδυτής θα λάβει στη λήξη 10.200 ευρώ

2. Μετριοπαθές: Η μέση ετήσια απόδοση θα διαμορφωθεί σε 1,35% και ο επενδυτής θα λάβει στη λήξη 10.405,36 ευρώ

3. Ευνοϊκό: Η μέση ετήσια απόδοση θα διαμορφωθεί σε 8,37% και ο επενδυτής θα λάβει στη λήξη 12.511,72 ευρώ


ADVERTISEMENT


  • Eurobank

Μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου η Eurobank προσφέρει ένα επενδυτικό πρόγραμμα με 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και απόδοση που μπορεί να φτάσει έως και το 32,50%.

Ο λόγος γίνεται για το αμοιβαίο κεφάλαιο «Greek Fund Top 30 Select Σύνθετο».

Είναι 5ετούς διάρκειας και η απόδοσή του είναι συνδεδεμένη με τον μετοχικό δείκτη STOXX Europe ESG Leaders Select 30 Price Index (EUR), ο οποίος αποτελείται από 30 ευρωπαϊκές μετοχές εταιριών που επιλέγονται με βάση:

(α) την χαμηλή μεταβλητότητα

(β) την υψηλή μερισματική απόδοση

(γ) το υψηλό ESG score

Στη λήξη της πενταετούς περιόδου επένδυσης, υπολογίζεται η ποσοστιαία απόδοση του δείκτη από την ημερομηνία έναρξης, ως εξής:

• Αν η απόδοση του υποκείμενου δείκτη είναι θετική αλλά μικρότερη ή ίση με 20% τότε η επενδυτική στρατηγική έχει απόδοση ίση με την απόδοση του δείκτη

• Αν η απόδοση του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 20% τότε η απόδοση της επενδυτικής στρατηγικής είναι σταθερή και ίση με 32.5%

• Αν η απόδοση του δείκτη είναι αρνητική, τότε η επενδυτική στρατηγική έχει μηδενική απόδοση και δεν ζημιώνεται ο μεριδιούχος

Δηλαδή, ο επενδυτής θα λάβει τουλάχιστον τα χρήματά του στη λήξη και θα έχει συμμετοχή τουλάχιστον 100% στα κέρδη που θα καταγράψει το Α/Κ.

Τα σενάρια

Ως εκ τούτου, η απόδοση για τον επενδυτή σε διάφορα σενάρια διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα: