A- A+
ΕΦΚΑ: Δωμάτιο επικοινωνίας για εν αναμονή συνταξιούχους - Νέα online υπηρεσία

Ηλεκτρονικά, χωρίς καμία ταλαιπωρία προσέλευσης σε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα μπορούν οι εν αναμονή συνταξιούχοι να επικοινωνούν με στελέχη του για ό,τι χρειαστεί, για την έκδοση της σύνταξής τους.

Ο λόγος γίνεται για το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» του ΕΦΚΑ, που τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες, το οποίο αναμένεται να μειώσει στην πράξη το χρόνο έκδοσης των συντάξεων.

Η νέα δυνατότητα

Κι αυτό διότι με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ο εν αναμονή συνταξιούχος έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε άμεση, ψηφιακή επαφή με τον εισηγητή του φακέλου του, ώστε αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο να:

  • Καταθέτει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά για την αίτησή του
  • Παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός
  • Ανταλλάσσει πληροφορίες και δεδομένα με τον ΕΦΚΑ εύκολα, χωρίς καθυστερήσεις και αναμονές


Σε συνδυασμό με την λειτουργία του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555, παρέχεται πλέον στον εν αναμονή συνταξιούχο μια ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση που καταργεί στη πράξη την ταλαιπωρία και το έλλειμμα επικοινωνίας με τον Οργανισμό.

Τέλος σε επισκέψεις και αλληλογραφία

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος στις συνεχείς επισκέψεις στα καταστήματα του ΕΦΚΑ, στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την ταχυδρομική αλληλογραφία.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι πρότινος οι πολίτες αδυνατούσαν να επικοινωνήσουν με τους εισηγητές των συνταξιοδοτικών τους φακέλων είτε γιατί δε γνώριζαν πού να απευθυνθούν, είτε γιατί δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Έτσι, αναγκάζονταν να επισκεφθούν αλλεπάλληλες φορές τα κοντινότερα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ προκειμένου να μάθουν κάτι νεότερο για την πορεία της σύνταξής τους.

Από την άλλη, οι εν αναμονή συνταξιούχοι «χάνονταν» στην αλληλογραφία η οποία καθυστερούσε από δεκάδες μέρες έως μήνες να παραδοθεί.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί

Η νέα υπηρεσία «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» είναι προσβάσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και την ενιαία δικτυακή πύλη του δημοσίου www.Gov.gr.

Η είσοδος σε αυτήν γίνεται από εδώ: https://www.efka.gov.gr/el/psephiako-domatio-epikoinonias, με χρήση των στοιχείων εισόδου στο Taxis.

Αν δεν έχετε καταχωρυμένο e-mail, θα σας ζητηθεί να το καταχωρήσετε και να το επιβεβαιώσετε την ίδια στιγμή.

Την υπηρεσία αυτή μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησής τους.

ADVERTISEMENT

Κατάθεση εγγράφων

Μπαίνοντας στην εφαρμογή ο πολίτης βλέπει όλες τις αιτήσεις που έχει υποβάλλει.

Για να εισέλθει σε αυτές πρέπει να κάνει κλικ στο εικονίδιο κάτω από την τελευταία στήλη με τίτλο «Ενέργειες».

Εκεί θα δει τρεις κατηγορίες στο μενού:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: Εδώ βρίσκονται βασικές πληροφορίες της αίτησής του

ΕΓΓΡΑΦΑ: Εδώ μπορεί να δει τη λίστα με τα έγγραφα που έχει καταθέσει

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Εδώ μπορεί να στείλει και να δεχθεί γραπτά μηνύματα με τον εισηγητή του φακέλου του και να αποστείλει νέα έγγραφα εφόσον του ζητηθούν.