A- A+
Δυνατότητα online καταγγελίας αδήλωτης εργασίας μέσω νέας εφαρμογής του e-ΕΦΚΑ

Τη δυνατότητα στους εργαζομένους να καταγγείλουν online τους εργοδότες που δεν τους έχουν ασφαλισμένους, δίνει ο e-ΕΦΚΑ, μέσω νέας εφαρμογής.

Ο λόγος γίνεται για την υπηρεσία «Καταγγελία εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης», η οποία στόχο έχει να διευκολύνει την επικοινωνία των εργαζομένων με τον Φορέα για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας.

Μέσω αυτής, οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων λόγω μη ή ελλιπούς ασφάλισης.

Η διαδικασία για την καταγγελία

Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.

Η είσοδος σε αυτήν γίνεται με τους κωδικούς TAXISNET, ενώ στη συνέχεια είναι απαραίτητη η καταχώρηση του ΑΜΚΑ του εργαζόμενου.

Για την καταγγελία θα πρέπει να γνωρίζεται το ΑΦΜ της επιχείρησης, ενώ αν η καταγγελία αφορά σε οικοδομοτεχνικό έργο, το ονοματεπώνυμο / επωνυμία του ιδιοκτήτη / ανάδοχου εργολάβου και την ακριβή διεύθυνση του έργου.

Για περαιτέρω διευκόλυνση των εργαζομένων σημειώνεται ότι μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία χρησιμοποιώντας το σχετικό ΑΜΕ (Αριθμός Μητρώου Εργοδότη) ή ΑΜΟΕ (Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού έργου).

Σε αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα στοιχεία του εργοδότη θα συμπληρωθούν αυτόματα.

Εναλλακτικά, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει την καταγγελία του εγγράφως στο ΠΕΚΑ που έχει τη χωρική αρμοδιότητα ελέγχου του τόπου απασχόλησής του.

ADVERTISEMENT


Εμπρόθεσμες καταγγελίες

Για να θεωρηθεί εμπρόθεσμη μία Καταγγελία – Δήλωση Απασχόλησης για την ασφαλιστική σας τακτοποίηση, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως 12 μήνες από την αποχώρηση ή την απόλυσή σας από τον εργοδότη.

Σε αντίθετη περίπτωση, η υποβολή θεωρείται εκπρόθεσμη και δύναται να απορριφθεί για τυπικούς λόγους από το Φορέα.

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι η καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας κι όχι στον e-ΕΦΚΑ.