A- A+
e-ΕΦΚΑ: Νέα υπηρεσία για μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση για να γλυτώνουν εισφορές τους

Μία νέα πολύ χρήσιμη υπηρεσία για τους μισθωτούς που έχουν και παράλληλη μη μισθωτή απασχόληση δημιούργησε και έθεσε σε online εφαρμογή ο ΕΦΚΑ.

Ο λόγος γίνεται για την εφαρμογή «Αίτηση - δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης», που απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Ελ. Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί.

Η νέα εφαρμοφή επιτρέπει στους ασφαλισμένους να πληρώνουν κάθε μήνα τις σωστές εισφορές.

Κι αυτό διότι με το μέχρι σήμερα καθεστώς ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν πρώτα τις εισφορές που αναγράφονται στα μηνιαία εκκαθαριστικά και να αναμένουν την εκκαθάριση της χρονιάς για να πάρουν πίσω παραπάνω χρήματα που έδωσαν.

Πώς λειτουργεί

Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης από τον ασφαλισμένο, για τον Ιούλιο 2021 και για κάθε επόμενο μήνα αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Έτσι, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ξεκινήσει μισθωτοί απασχόληση τον Αύγουστο, εφόσον υποβάλλει τη σχετική αίτηση στον e-ΕΦΚΑ θα σταματήσει η έκδοση ειδοποιητηρίων.

Από την άλλη, αν διακόψει την μισθωτή του απασχόληση τον Οκτώβριο 2021 και το δηλώσει από το Νοέμβριο και για κάθε επόμενο μήνα θα επανεκδίδονται ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

ADVERTISEMENT

Οδηγίες χρήσης

Στον Ατομικό Λογαριασμό Μη Μισθωτού Ασφαλισμένου, στην υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ», μετά την ταυτοποίηση με χρήση κωδικών Taxis Net και ΑΜΚΑ, ο χρήστης ακολουθεί την διαδρομή:

«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» -> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση - Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Εμφανίζεται πίνακας στον οποίο περιλαμβάνονται οι μήνες του τρέχοντος έτους και πεδίο επιλογής «Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης», για κάθε μήνα ξεχωριστά, με συμπληρωμένη ή μη την ένδειξη για μισθωτή απασχόληση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ή τις δηλώσεις του ασφαλισμένου.

Στα πλαίσια της υπηρεσίας οι ενεργοί ασφαλισμένοι μπορούν να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση (√), ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί επιλέγοντας (□).

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Κι αυτό διότι η δήλωση  περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά τον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης-δήλωσης η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από τον μήνα υποβολής της και μετέπειτα.