A- A+
Έκδοση συντάξεων εντός 3 μηνών ακόμη και χωρίς την ολοκλήρωση του ελέγχου από ΕΦΚΑ

'Ενα σημαντικό βήμα για τη γρήγορη απονομή συντάξεων γίνεται με τη νέα ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Ο λόγος γίνεται για την έκδοση των συντάξεων fast track και των «συντάξεων εμπιστοσύνης», μέσω των οποιών ο πολίτης θα αρχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή του εντός τριών μηνών.

Στόχος είναι να μπει τέλος στην ομηρία των ασφαλισμένων που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, χωρίς να έχουν άλλους  πόρους για τον βιοπορισμό τους, εκτός από την προκαταβολή σύνταξης.

Η προθεσμία των 3 μηνών

Αναλυτικότερα, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης, εντός προθεσμίας τριών μηνών. 

Η ίδια προθεσμία καθιερώνεται και για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, ενώ προβλέπεται προθεσμία 6 μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. 

Ως προς τις κύριες συντάξεις, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν εάν δικαιούται σύνταξη και πόση εντός τριών μηνών από την αίτηση.

Αν όμως δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος εγκαίρως, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ».

ADVERTISEMENT

Σύνταξη εμπιστοσύνης

Επίσης θα λαμβάνονται υπόψιν τυχόν δηλώσεις και άλλα στοιχεία που έχουν υποβάλλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να θεμελιώνεται και με βεβαιώσεις πιστοποιημένων επαγγελματιών, επομένως μπορεί να υπάρχει συνδυασμός του ασφαλιστικού ιστορικού που βρίσκεται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και της βεβαίωσης του πιστοποιημένου επαγγελματία για τον υπόλοιπο χρόνο.

Σημειώβεται ότι τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων.  Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track).

ADVERTISEMENT

Τι γίνεται με παλαιές αιτήσεις

Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022,  η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα.

Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

Γι’ αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο.  («συντάξεις εμπιστοσύνης»).

Ο έλεγχος των  προσκομιζόμενων στοιχείων  και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων.

Στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.