A- A+
Για ποιους μειώνονται οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας - To πλαφόν των 384 ευρώ

Πλήγμα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους δημιουργεί η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου του 2016.

Ως γνωστόν οι συντάξεις αποτελούνται απο τη συμμετοχή της Εθνικής Σύνταξης (384 ευρώ) και το ανταποδοτικό σκέλος που σχετίζεται με τις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του καθενός.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο λοιπόν, για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, τίθεται πλαφόν στα 384 ευρώ, ως προς τη συμμετοχή των εθνικών συντάξεων στο σύνολο των απολαβών τους.

Ποιους επηρεάζει

Η εγκύκλιος που τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2022 επηρεάζει όσους παίρνουν σύνταξη από δύο ή περισσότερα Ταμεία και όσους λαμβάνουν πέρα της κύριας σύνταξής τους και σύνταξη αναπηρίας ή χηρείας.

Συγκεκριμένα:

  • Παλαιοί συνταξιούχοι

Δεν υπάρχει καμία περικοπή στις σημερινές τους απολαβές. Το υπερβάλλον ποσό από τα 384 ευρώ παραμένει ως προσωπική διαφορά.

Αυτό σημαίνει όμως στην πράξη ότι ο συνταξιούχος δεν θα πάρει καμία αύξηση στη σύνταξή του, μέχρι να μηδενιστεί η διαφορά αυτή.

  • Νέοι συνταξιούχοι

Στην προκειμένη περίπτωση η επίπτωση είναι άμεση, καθώς το υπερβάλλον ποσό θα περικόπτεται εξ αρχής. 

Εκτιμάται ότι οι μειώσεις σε σχέση με το παλαιό σύστημα στις μηνιαίες απολαβές μπορεί να υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 250 ευρώ.