A- A+
Μειώσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις 15 και 18 μηνών από την Εθνική Τράπεζα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ξεκίνησε, με την Εθνική Τράπεζα να κάνει την πρώτη κίνηση λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά.

Οι αγορές πλέον βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει από εφέτος τις περικοπές στους παρεμβατικούς της δείκτες.

Άλλοι τοποθετούν την πρώτη κίνηση στο α΄ εξάμηνο του 2024 και άλλοι στο δεύτερο. Όλοι όμως συμφωνούν ότι στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα είναι χαμηλότερα.

Η πορεία των euribor

Οι εκτιμήσεις αυτές αποτυπώνονται στην πορεία των διατραπεζικών δεικτών euribor το τελευταίο δίμηνο, η καμπύλη των οποίων έχει γυρίσει σε αρνητική.

Δηλαδή οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους με χαμηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προεξοφλώντας την υποχώρηση του κόστους δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα, ενώ το euribor 3 μηνών διαμορφώνεται σε 3,93%, το euribor 12 μηνών έχει πέσει στο 3,62%, 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει επίδραση στα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

ADVERTISEMENT

Οι σχεδιασμοί

Όπως έγραφε το Moneyonline πριν από μερικές εβδομάδες, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν σύντομα τις αναπροσαρμογές στα επιτόκια που προσφέρουν μέσω των λογαριασμών προθεσμίας.

Το λογικό είναι τα πρώτα προγράμματα που θα επηρεαστούν να είναι αυτά που έχουν διάρκεια άνω των 12 μηνών.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα αποφύγουν να πληρώνουν τόκους, με βάση τα σημερινά επιτόκια, την περίοδο που θα έχει αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη.

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μερικές ημέρες από το σχετικό δημοσίευμα του Moneyonline, και η πρώτη κίνηση είναι γεγονός.

Έγινε από την Εθνική Τράπεζα, η οποία κούρεψε έως και 30 μονάδες βάσης τα επιτόκια που προσφέρει μέσω 15μηνων και 18μηνων προϊόντων.

ADVERTISEMENT

Οι νέοι όροι διάθεσης

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου είναι οι εξής:

- 15 μηνών

Στην προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 15 μηνών μείωσε τα αυξανόμενα κάθε τρίμηνο επιτόκια με τέτοιο τρόπο που οδηγεί σε περικοπή της συνολικής μέσης ετησιοποιημένης απόδοσης στο 1,90% από 2% προηγουμένως.

Πρόκειται για ένα προϊόν που διατίθεται για ποσά από 10.000 ευρώ και άνω και προσφέρει κάθε τρίμηνο τους τόκους, αλλά και τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων από τον πελάτη.

- 18 μηνών

Στην προθεσμιακή κατάθεση 18 μηνών η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο που ισχύει για την κλίμακα άνω των 200.000 ευρώ από το 2,3% στο 2%.

Από την άλλη άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο για μικρότερα ποσά στο 1,50%.

Στο συγκεκριμένο προϊόν οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη και η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων γίνεται με ποινή τους δεδουλευμένους τόκους.

ADVERTISEMENT

Τι να κάνετε

Όσοι λοιπόν δεν έχουν διάθεση να ρισκάρουν, τοποθετώντας χρήματα σε προϊόντα που ενέχουν ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο ή για την απόδοσή τους, καλό θα ήταν να αρχίσουν να ψάχνονται.

Σε αυτή τη φάση δεν είναι λίγες οι τράπεζες που προσφέρουν επιτόκια, τα οποία ξεπερνούν το 2% για διάστημα 15 - 24 μηνών.

Επιλέγοντας αυτά τα προγράμματα εξασφαλίζετε ένα σίγουρο εισόδημα και για την περίοδο που τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.