A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα επιτόκια το 2024

Χρονιά σημαντικών αλλαγών στην επιτοκιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να είναι το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 αναμένεται κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει τη μείωση των παρεμβατικών της δεικτών.

Αν και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της, το θέμα δεν συζητήθηκε, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις της η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, οι αγορές είναι σίγουρες ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι προ των πυλών.

Τι δείχνουν τα euribor

Οι εκτιμήσεις για υποχώηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην καμπύλη των δεικτών euribor, που δείχνουν το κόστος με το οποίο δανείζονται μεταξύ τους οι τράπεζες.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η καμπύλη είναι αρνητική. Δηλαδή οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους με χαμηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Συγκεκριμένα, το euribor 1 μηνός διαμορφώνεται στο 3,86% και το euribor 3 μηνών στο 3,94%.

Ωστόσο, για μεγαλύτερες διάρκειες βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα: Το euribor 6 μηνών στο 3,9% και το euribor 12 μηνών στο 3,61%.

Τι δείχνει αυτό; Ότι οι αγορές αναμένουν ότι σε 6 μήνες από σήμερα το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει.

ADVERTISEMENT

Η επίδραση στις προθεσμιακές

Το γεγονός αυτός αναμένεται να έχει επίδραση στα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ενδεικτική είναι η πορεία των αποδόσεων στα προϊόντα που προσφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές προανήγγειλαν πριν λίγες ημέρες τη μείωση των επιτοκίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατά τουλάχιστον τρεις φορές το 2024.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναπροσαρμόσουν τις αποδόσεις που προσφέρουν μέσω προθεσμιακών καταθέσεων.

Με βάση κάποιες πρώτες κινήσεις τους, τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά για προγράμματα διάρκειας έως και 6 μήνες, ωστόσο μειώθηκαν στα ετήσια προϊόντα.

Κι αυτό προτού καν αρχίσει η μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Απλά και μόνο με την σχετική προαναγγελία.

ADVERTISEMENT

Τι θα γίνει στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την μείωση των επιτοκίων όταν επιτευχθεί η μείωση του πληθωρισμού σε μόνιμη βάση.

Όπως είπε, αν ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παραμείνει κάτω από το όριο του 3% έως και την ερχόμενη άνοιξη, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

Σε αυτό το σενάριο, τα επιτόκια του ευρώ θα αρχίσουν να μειώνονται από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι αγορές πάντως έχουν αρχίσει να προεξοφλούν αυτήν την εξέλιξη, όπως καταδεικνύει η αρνητική καμπύλη των δεικτών euribor που παρουσιάστηκε προηγουμένως.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες από τις αρχές του 2024 εκτιμάται ότι θα αρχίσουν τις αναπροσαρμογές στα επιτόκια που προσφέρουν μέσω των λογαριασμών προθεσμίας.

Εκτιμάται ότι τα πρώτα προγράμματα στα οποία θα εφαρμοστούν μειώσεις θα είναι εκείνα με διάρκεια 12 μηνών και άνω.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν να πληρώνουν τόκους, με βάση τα σημερινά επιτόκια, την περίοδο που θα έχει αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη.

Όσοι λοιπόν δεν έχουν διάθεση να ρισκάρουν, τοποθετώντας χρήματα σε προϊόντα που ενέχουν ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο ή για την απόδοσή τους, καλό θα ήταν να αρχίσουν να ψάχνονται.

Σε αυτή τη φάση δεν είναι λίγες οι τράπεζες που προσφέρουν επιτόκια, τα οποία ξεπερνούν το 2% για διάστημα 15 - 24 μηνών.

Επιλέγοντας αυτά τα προγράμματα εξασφαλίζετε ένα σίγουρο εισόδημα και για την περίοδο που τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.