A- A+
Νέο 18μηνο επενδυτικό προϊόν με απόδοση από 2,9% έως 3,4% από την Εθνική Τράπεζα

Στη διάθεση ενός νέου επενδυτικού προϊόντος, διάρκειας 18 μηνών, προχωρά η Εθνική Τράπεζα, δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα για απόδοση ως 3,40% σε αυτήν την περίοδο.

Ο λόγος γίνεται για το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο «ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙΙ 18months - Ομολογιακό» καθορισμένης διάρκειας, το οποίο θα λήξει μετά από 18 μήνες.

Θα διατίθεται από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας έως και τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Μετά το πέρας της περιόδου των εγγραφών δεν είναι δυνατή η απόκτηση μεριδίων από οποιονδήποτε.

Το ελάχιστο ποσό με το οποίο μπορείτε να τοποθετηθείτε στο προϊόν ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει διάρκεια 18 μήνες, που είναι η συνιστώμενη περίοδος διακράτησης.Θα λήξει δηλαδή στις 15 Ιουλίου 2025.

Ωστόσο, όσοι το αποκτήσουν, έχουν το δικαίωμα ρευστοποίησης των μεριδίων τους οποτεδήποτε.

Από εκεί και πέρα, το προϊόν στοχεύει σε συνολική απόδοση στη λήξη της τάξης του 2,9% - 3,4%. Δηλαδή σε ετησιοποιημένη βάση εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 1,93% και 2,27%.

ADVERTISEMENT

Πού επενδύει

Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους βραχυπρόθεσμης ή/και μεσοπρόθεσμης διάρκειας με μέση ληκτότητα μέχρι 2 έτη.

Οι τίτλοι αυτοί μπορούν να διαπραγματεύονται στην Ελλάδα ή/και σε οργανωμένες αγορές του εξωτερικού.

Η προσδοκώμενη απόδοση θα επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο πιστωτικό γεγονός μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Όταν λέμε πιστωτικό γεγονός εννοούμε ότι ο εκδότης των τίτλων στους οποίους επενδύει δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τόκους και κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό.

Επίσης, δεν θα πρέπει έως και τις 15 Ιανουαρίου 2024 να υπάρξει απότομη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά των ομολόγων.

Η Εθνική Τράπεζα δεν προσφέρει εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης, ωστόσο το σενάριο να καταγραφούν απώλειες είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτεί.

ADVERTISEMENT

Η 4ετής πρόταση

Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο η Εθνική Τράπεζα διαθέτει και ένα προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου, με μεγαλύτερη διάρκεια και ετήσια πληρωμή τόκων.

Ο λόγος γίνεται για το δομημένο πρόγραμμα «Επενδυτικό Νέας Γενιάς» με την ονομασία «Lilium», το οποίο έχει διάρκεια 4 έτη και πληρώνει κάθε χρόνο τόκο στους επενδυτές.

Το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης είναι απολύτως εγγυημένο, ενώ η απόδοση κατ΄ έτος κυμαίνεται από 1% έως 8,5%, ανάλογα με την πορεία ενός χρηματιστηριακού δείκτη.

Λειτουργεί ως εξής:

- Έχει 4ετή διάρκεια και προσφέρει τέσσερις ετήσιες πληρωμές τόκων

- Το αρχικό κεφάλαιο είναι διασφαλισμένο 100% στη λήξη

- Η απόδοση κυμαίνεται κατ΄ ελάχιστον σε 1% και κατά μέγιστο σε 8,5% και υπολογίζεται ως εξής:

8,5% μείον το άθροισμα τυχόν αρνητικών τριμηνιαίων μεταβολών του μετοχικού δείκτη «EURO STOXX 50».

Η απόδοση υπολογίζεται δηλαδή στο τέλος κάθε έτους, με βάση την πορεία του προαναφερθέντος δείκτη κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων τριμήνων.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, αν στο α΄ τρίμηνο σημειώσει άνοδο 2,8%, στο β΄ τρίμηνο πτώση 2,4%, στο γ΄ τρίμηνο άνοδο 4,7% και στο δ΄ τρίμηνο πτώση 1,9%, το άθροισμα της μεταβολής των δύο αρνητικών τριμήνων ανέρχεται σε 4,3%.

Άρα η τελική απόδοση για το συγκεκριμένο έτος θα ανέλθει σε 4,2% (8,5% - 4,3%).

Αν σε όλα τα τρίμηνα ο δείκτης κινηθεί ανοδικά, τότε ο επενδυτής λαμβάνει τόκους, βάση επιτοκίου 8,5%.

Στο χειρότερο σενάριο, αν δηλαδή εμφανίσει 4 αρνητικές τριμηνιαίες μεταβολές το επιτόκιο ανέρχεται σε 1%.