A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Κλειδώστε το επιτόκιό σας έως το 2026 - Όλες οι διαθέσιμες λύσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει το 2024 στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα και τις αποδόσεις στις καταθέσεις στην Ελλάδα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη θα ξεκινήσει ακόμη και τον Απρίλιο, ενώ άλλοι την τοποθετούν από τον Ιούνιο και μετά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το σενάριο να δούμε νέα αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ φαντάζει σήμερα εξαιρετικά δύσκολο.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν πιάσει πλέον ταβάνι.

Τι επιλογές έχετε

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με το που θα τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους σχετικά άμεσα.

Κι αυτό διότι από εδώ και στο εξής, εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη από την ΕΚΤ, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις θα κινούνται μόνο πτωτικά.

Για όσους λοιπόν θέλουν να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο εισόδημα από τα χρήματά τους, οι λογαριασμοί προθεσμίας με μεγάλη διάρκεια αποτελούν μονόδρομο.

Είτε έχετε χρήματα σε προϊόντα ανοιχτής ζήτησης, Ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς ή σε προθεσμιακή κατάθεση που δεν έχει ακόμη λήξει, καλό θα ήταν να εξετάσετε όλες τις επιλογές σας.

Ειδικά στην περίπτωση που έχετε ενεργό λογαριασμό προθεσμίας, ο οποίος λήγει τους επόμενους μήνες, ελέγξτε εάν μπορείτε να τον διακόψετε πρόωρα χωρίς ποινή, ώστε να μεταφέρετε χωρίς να χάσετε τόκους τις καταθέσεις σας σε ένα πιο μακροπρόθεσμο προϊόν.

ADVERTISEMENT

Οι διαθέσιμες λύσεις

Σήμερα αρκετές τράπεζες προσφέρουν υψηλά επιτόκια για διάστημα από 18 έως 24 μηνες, με επιτόκια που φτάνουν έως και το 2,4% για ιδιώτες.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να κλειδώσετε ένα σίγουρο επιτόκιο έως και το 2026. Οι διαθέσιμες προθεσμιακές καταθέσεις αυτής της διάρκειας είναι οι εξής:

18 μήνες

Alpha Bank - 'Εως 1,71%

Δίνει τη δυνατότητα να κλείσετε τα χρήματά σας για 18 μήνες, μέσω του προϊόντος «Alpha Πρόοδος Plus», αρχικής διάρκειας 24 μηνών.

Με δεδομένο ωστόσο ότι έχετε το δικαίωμα χωρίς ποινή και αφού εισπράξετε τους δεδουλευμένους τόκους της τελευταίας περιόδου εκτοκισμού, να τη διακόψετε ανά τρίμηνο, η διάρκειά της μπορεί να προσαρμοστεί στους 18 μήνες.

Τα επιτόκια ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης κυμαίνονται από 1,21% έως 1,71%, ενώ οι τόκοι καταβάλλονται κάθε τρίμηνο.

Το ελάχιστο ποσό για άνοιγμα του προϊόντος ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.


Attica Bank - 2,3%

Προσφέρει την Απλή Προθεσμιακή Κατάθεση για ποσά από 1.500 ευρώ και άνω. Το επιτόκιο είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως υπολοίπου και ανέρχεται σε 2,3%.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή.


ADVERTISEMENT


Eurobank - 1,5%

Προσφέρει την προθεσμιακή κατάθεση «Προθεσμιακή με Ευελιξία», αρχικής διάρκειας 24 μηνών, που σας δίνει ωστόσο τη δυνατότητα να τη διακόψετε ανά τρίμηνο.

Έτσι, αφού έχετε εισπράξει τους τόκους μπορείτε να μειώσετε τη διάρκειά της στους 18 μήνες.

Το προϊόν διατίθεται για ποσά από 10.000 ευρώ και άνω και το επιτόκιο ανέρχεται σε 1,5%, ανεξάρτητα από το υπόλοιπό σας.

Οι τόκοι καταβάλλονται ανά τρίμηνο και την ίδια ημέρα έχετε τη δυνατότητα ολικής ανάληψης των χρημάτων σας.


Εθνική Τράπεζα - Έως 2,30%

Προσφέρει προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 18 μηνών, με επιτόκιο 1,50% για ποσά από 20.000 έως 200.000 ευρώ και 2,3% για μεγαλύτερα ποσά.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη του 18μήνου, ενώ η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας επιφέρει πέναλτι ίσο με τους δεδουλευμένους τόκους σας.


Τράπεζα Χανίων - 1,70%

Διαθέτει το πρόγραμμα «Premium Καταθέσεις Προθεσμίας», για ποσά από 150.000 ευρώ. Αν και το προϊόν είναι αρχικής διάρκειας 24 μηνών, μπορεί να διακοπεί πρόωρα ανά εξάμηνο, χωρίς πέναλτι.

Άρα μπορείτε να προσαρμόσετε τη διάρκεια στους 18 μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση το επιτόκιο θα ανέλθει σε 1,70%.

Οι τόκοι καταβάλλονται ανά 6μηνο.

ADVERTISEMENT

24 μήνες

Alpha Bank - Έως 2%

Προσφέρει το προϊόν «Alpha Πρόοδος Plus», για ποσά από 20.000 ευρώ, με τριμηνιαία καταβολή των τόκων και δικαίωμα πρόωρης ολικής ανάληψης των χρημάτων σας ανά τρίμηνο.

Το επιτόκιο αυξάνεται κάθε τρίμηνο. Αν διακρατήσετε την κατάθεση έως τη λήξη της η ετησιοποιημένη απόδοση θα φτάσει ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης σε επίπεδα από 1,50% έως 2%.


Attica Bank - 2,4%

Προσφέρει την Απλή Προθεσμιακή Κατάθεση για ποσά από 1.500 ευρώ και άνω. Το επιτόκιο είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως υπολοίπου και ανέρχεται σε 2,4%.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή.


Eurobank - 1,75%

Προσφέρει την προθεσμιακή κατάθεση «Προθεσμιακή με Ευελιξία», διάρκειας 24 μηνών, που σας δίνει ωστόσο τη δυνατότητα να τη διακόψετε ανά τρίμηνο.

Το προϊόν διατίθεται για ποσά από 10.000 ευρώ και άνω και το επιτόκιο ανέρχεται σε 1,75%, ανεξάρτητα από το υπόλοιπό σας.

Οι τόκοι καταβάλλονται ανά τρίμηνο και την ίδια ημέρα έχετε τη δυνατότητα ολικής ανάληψης των χρημάτων σας.


ADVERTISEMENT


ProCredit Bank - 2,25%

Προσφέρει προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 24 μηνών με προνομιακό επιτόκιο 2,25% για όσους την ανοίξουν έως τις 31/1/2024.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας επιφέρει πέναλτι.

Η κατάθεση ανοίγει online μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της τράπεζας.


Τράπεζα Χανίων - 2,05%

Διαθέτει το πρόγραμμα «Premium Καταθέσεις Προθεσμίας», για ποσά από 150.000 ευρώ. Αν και το προϊόν είναι αρχικής διάρκειας 24 μηνών, μπορεί να διακοπεί πρόωρα ανά εξάμηνο, χωρίς πέναλτι.

Το επιτόκιο ανέρχεται σε 2,05%, ανεξάρτητα από το ύψος της κατάθεσής σας, ενώ οι τόκοι καταβάλλονται ανά 6μηνο.