A- A+
Πάνω από 3% το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις για επιχειρήσεις - Ρεκόρ 10ετίας

Το φράγμα του 3% για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια έσπασε το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις που διαθέτουν οι τράπεζες για επιχειρήσεις.

Πρόκειται για επίπεδα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις αποδόσεις που απολαμβάνουν μέσω λογαριασμών προθεσμίας οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μέχρι ενός έτους για επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε 3,06%, υψηλότερα από το 2,86% του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Αντίστοιχα στους ιδιώτες το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις έως και 12 μηνών αυξήθηκε στο 1,77% από 1,73% τον Σεπτέμβριο, ενώ για μεγαλύτερες χρονικές διάρκειες παρέμεινε σταθερό στο 1,83%.

Οι λόγοι της μεγάλης διαφοράς

Τα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες σε επιχειρηματικούς πελάτες αποδίδονται στα εξής:

Πρώτον, τα μέσα υπόλοιπα είναι μεγαλύτερα από αυτά των ιδιωτών

Δεύτερον, οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μεγάλες, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα εκτός Ελλάδος για να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις

Τρίτον, λόγω των μεγαλύτερων μέσων υπολοίπων έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις επαφές τις τράπεζες

Τέταρτον,  συνήθως η σχέση τους με τα πιστωτικά ιδρύματα δεν σχετίζεται μόνο με καταθέσεις, αλλά και με λοιπές υπηρεσίες, όπως δάνεια. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θέλουν να τις έχουν ικανοποιημένες, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας τους.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις για ιδιώτες

Από την άλλη πλευρά πάντως, οι ιδιώτες μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τον προαναφερθέντα μέσο όρο, κάνοντας μία έρευνα αγοράς για τα διαθέσιμα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.

Μετά τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις των τραπεζών υπάρχουν προγράμματα με αποδόσεις υψηλότερες του 2% κι αυτό για ποσά που ξεκινούν από μόλις 5.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ProCredit Bank, που διαθέτει προθεσμιακή κατάθεση 12 μηνών με επιτόκιο 2% για 12 μήνες και 2,25% για 24 μήνες.

Πρόκειται για μία προσφορά που θα ισχύει για ποσά από 5.000 ευρώ μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, με την κατάθεση να ανοίγει κατόπιν online αιτήματος στην ιστοσελίδα της.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη προθεσμιακή κατάθεση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.