A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια δια χειρός ...ΕΚΤ

Να αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια που προσφέρουν στις καταθέσεις θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο διάστημα.

Με δημόσιες παρεμβάσεις τους τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος, όσο και ο επικεφαλής του SSΜ Αντρέ Ενρία μίλησαν για χρονοκαθυστέρηση στην προσαρμογή των επιτοκίων στους ευρωπαϊκούς παρεμβατικούς δείκτες.

Η σύγκριση

Η αλήθεια είναι ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο του 2022 κατά 450 μονάδες βάσης και πλέον βρίσκεται στο 4%.

Την ίδια στιγμή, τα μέσα επιτόκια στους ελληνικούς λογαριασμούς προθεσμίας δεν έχουν καλύψει ούτε τη μισή απόσταση.

Μπορεί στην εγχώρια αγορά να υπάρχουν προσφορές με αποδόσεις που ξεπερνούν το 2% τόσο για ιδιώτες, όσο και για επιχείρησης, ωστόσο ο μέσος όρος είναι πολύ χαμηλότερος.

Για παράδειγμα, στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις που άνοιξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,73% για καταθέσεις έως 1 έτος και σε 1,83% για καταθέσεις 15 - 24 μηνών στα φυσικά πρόσωπα.

ADVERTISEMENT

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Όπως υποστήριξαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τα καταθετικά επιτόκια σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα έπρεπε να ήταν υψηλότερα, ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, σημείωσαν ότι όταν οι αποδόσεις στους καταθετικούς λογαριασμούς είναι δελεαστικές οι καταναλωτές τείνουν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους και να μην καταναλώνουν.

Ως αποτέλεσμα, η μείωση της ζήτησης οδηγεί σε μείωση των τιμών.

Σημειώνεται ότι η Ευρωτράπεζα δεν έχει τρόπο να ορίσει τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Ωστόσο, εμμέσως μπορεί να τις αναγκάσει να το κάνουν, μέσω της απόσυρσης της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχει διοχετεύσει στο σύστημα.

Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται, καθώς οι τράπεζες επιστρέφουν με υψηλές πλέον ταχύτητες τα δανεικά που έλαβαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας από το Ευρωσύστημα.

ADVERTISEMENT

Η επίδραση στην Ελλάδα

Πρόκειται για μία διαδικασία στην οποία έχουν εισέλθει και οι ελληνικές τράπεζες.

Βέβαια, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν το πλεονέκτημα ότι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει είναι κατά πολύ χαμηλότερα των καταθέσεων.

Δηλαδή διαθέτουν υπερεπάρκεια ρευστότητας. Ωστόσο, όσο θα μειώνεται ο δανεισμός τους από την ΕΚΤ, τόσο θα τσιμπάνε τα επιτόκια καταθέσεων, ώστε να αναπληρώσουν την πτώση αυτή και να κρατήσουν τους δείκτες ρευστότητας σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα.

Είναι κάτι που παραδέχονται και οι ίδιες οι διοικήσεις τους, οι οποίες σε πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με αναλυτές προέβλεψαν ότι το κόστος των καταθέσεων θα αυξηθεί την ερχόμενη χρονιά.

Με αυτά τα δεδομένα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι στις αρχές του 2024 οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας θα αυξηθούν.

Ο βαθμός αναπροσαρμογής τους θα εξαρτηθεί από τους στόχους τους για τα επίπεδα των καταθέσεων που θέλουν να διατηρούν και την κερδοφορία που θα στοχεύουν να πετύχουν.