A- A+
Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία των χρημάτων κατά τη διάρκεια των διακοπών

Ένα ξεχωριστό δώρο μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους αυτά τα Χριστούγεννα: Να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους σε θέματα χρηματοοικονομικής φύσεως.

Δεν είναι μόνον ο περισσότερος χρόνος που περνούν μαζί τους, αλλά και το γεγονός ότι αυτήν την εποχή οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι συνήθως αυξημένες, προσφέροντας μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την χρηματοοικονομική διαπαιδαγώγηση των μικρότερων σε ηλικία μελών τους.

Δημιουργούνται δηλαδή οι κατάλληλες συνθήκες για να δώσουν οι γονείς στα παιδιά μερικά χρήσιμα μαθήματα για την αξία του χρήματος.

Η αλήθεια είναι ότι στο σημερινό πολύπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα αυτά, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εξασφάλιση της μελλοντικής ευημερίας εφήβων και παιδιών.

Έννοιες όπως οι ανάγκες, το χρήμα, η εργασία, ο δανεισμός, η αποταμίευση, η επένδυση, η φιλανθρωπία θα πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά από μικρή ηλικία.

Έχει δε αποδειχθεί από μελέτες ότι ακόμη και από τα 4 έτη, τα παιδιά θα πρέπει σταδιακά να μαθαίνουν για το ρόλο και τα οφέλη της αποταμίευσης.

Τα μαθήματα των διακοπών

Στις διακοπές λοιπόν των Χριστουγέννων, που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, οι γονείς μπορούν να δώσουν μερικά χρήσιμα μαθήματα στα παιδιά τους.

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

- Το budget των Χριστουγέννων

Καθώς οργανώνετε το πρόγραμμα της εορταστικής περιόδου, όπως ένα ταξίδι ή ένα γεύμα στο σπίτι σας με φίλους και συγγενείς, συζητήστε με τα παιδιά σας για τα έξοδα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Δώστε τους το χώρο να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό των διακοπών.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν από νωρίς ότι το οικογενειακό εισόδημα είναι περιορισμένο και πως προέρχεται από συγκεκριμένες πηγές. 


- Δώρα με μάθημα

Αναζητήστε ιδέες δώρων που ενθαρρύνουν την οικονομική υπευθυνότητα, όπως για παράδειγμα ένας κουμπαράς ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που σχετίζεται με την αποταμίευση και τις επενδύσεις.

Και παίξτε μαζί τους, εξηγώντας τους για τον τρόπο που λειτουργεί το χρήμα στις ζωές μας και πως θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε για την ικανοποίηση των αναγκών μας, σημερινών και μελλοντικών.


- Μιλήστε τους το για μέλλον

Συζητήστε με τα παιδιά σας για την έννοια της αποταμίευσης και πως συμβάλλει στη μελλοντική τους ευημερία και ασφάλεια.

Εξηγήστε τους ότι βάζοντας τακτικά στην άκρη ένα μικρό ποσό σε τακτική βάση, μπορούν στο μέλλον ως ενήλικες να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για μεγάλες αγορές, όπως για παράδειγμα για ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

Η ProCredit Bank διαθέτει την ιδανική λύση για όσους θέλουν να δουν τις καταθέσεις τους να μεγαλώνουν, έχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε αυτές 24/7. Ο αποταμιευτικός της λογαριασμός προσφέρει υψηλά επιτόκια, που δίνουν αξία στα χρήματά σας.

Η συνεχής πρόσβαση των πελατών της στις αποταμιεύσεις τους μέσω του e-banking, τους επιτρέπει να παρακολουθούν πως αυξάνονται οι καταθέσεις τους όσο περνά ο χρόνος, γεγονός που ενθαρρύνει την πειθαρχία και προάγει τη στοχοπροσήλωση.

ADVERTISEMENT


- Διαδραστική μάθηση

Ένας άλλος έξυπνος τρόπος για να εκπαιδεύσετε χρηματοοικονομικά τα παιδιά σας είναι να μοιραστείτε μαζί τους παιχνίδια ή δραστηριότητες που κάνουν τη μάθηση για τα χρήματα ευχάριστη.

Σε κάθε περίπτωση, δώστε έμφαση στη σημασία των πρακτικών που μπορούν να ακολουθούν, χρησιμοποιώντας χειροπιαστά παραδείγματα από την καθημερινότητα της οικογένειάς σας.


- Φιλανθρωπίες

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των δώρων, τόσο προς τους οικείους μας, όσο και σε εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μιλήστε με τα παιδιά σας για τη χαρά της προσφοράς, αλλά και για την έννοια των φιλανθρωπικών δωρεών.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να διαθέσουν ένα μέρος των χρημάτων τους σε έναν καλό σκοπό για τον οποίο ενδιαφέρονται.

Συμπέρασμα

Παρά τη μικρή τους ηλικία, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν με την καθοδήγηση των γονιών τους ότι τα χρήματα δεν είναι δεδομένα και πως οι άνθρωποι εργάζονται για να τα κερδίσουν.

Επίσης να καταλάβουν ότι η κατανάλωση θα πρέπει να είναι προσεκτική και πως η αποταμίευση θα τους βοηθήσει να χτίσουν ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον.

Παράλληλα, οι αποφάσεις για το που θα ξοδέψουν το χαρτζιλίκι τους θα πρέπει να λαμβάνονται από τα ίδια, ώστε να γίνουν περισσότερο υπεύθυνα.

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση δεν σταματάει μέχρι την ενηλικίωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να είναι μέρος της οικογενειακής σας ζωής.

Όσο πιο νωρίς ωστόσο ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, τόσο το καλύτερο προς την κατεύθυνση μίας κοινωνίας συνειδητοποιημένων και χρηματοοικονομικά εγγράμματων πολιτών.

Η προσπάθεια των γονιών πρέπει να ξεκινήσει σήμερα και η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι ιδανική!