A- A+
Τι επιτόκια μπορείτε να κερδίσετε σήμερα μέσω εντόκων γραμματίων - Όλες οι επιλογές

Σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένουν οι αποδόσεις που προσφέρουν στους αποταμιευτές τα έντοκα γραμμάτια.

Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή αποταμιευτική επιλογή, με χρονικά ορίζοντα από λίγες εβδομάδες έως και ένα χρόνο, η οποία απευθύνεται σε όλα τα πορτοφόλια, μικρά και μεγάλα.

Μέσω αυτής μπορείτε να εξασφαλίσετε επιτόκια που ξεπερνούν ακόμη και το 3,5%, με τους τόκους να καταβάλλονται καθαροί, μιας και δεν φορολογούνται με το συντελεστή 15% που ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις.

Δύο τρόποι επένδυσης

Η διάθεση εντόκων γραμματίων γίνεται μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών με δύο τρόπους:

1. Κατά τη δημοπρασία

Από πέρυσι το ελληνικό δημόσιο καθιέρωσε τη διάθεση εντόκων γραμματίων σε φυσικά πρόσωπα κατά τη δημοπρασία τους, εφόσον πρόκειται για τίτλους διάρκειας 6 και 12 μηνών.

Στο προκειμένη περίπτωση ισχύει το όριο των 15.000 ευρώ, ως προς την ονομαστική αξία των τίτλων που μπορούν να αποκτηθούν.

Προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να δηλώσει συμμετοχή κατά την τριήμερη περίοδο των εγγραφών.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο αποταμιευτής αγοράζει το έντοκο γραμμάτιο στην τιμή της δημοπρασίας. Άρα εξασφαλίζει την ίδια απόδοση με αυτήν που κερδίζουν οι θεσμικοί επενδυτές.

Μειονέκτημα είναι το πλαφόν στο ύψος της επένδυσης, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

2. Στη δευτερογενή αγορά

Οι επενδυτές μπορούν οποτεδήποτε να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η τιμή που θα πληρώσουν, άρα και η απόδοση που θα πετύχουν, εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Συνήθως, οι αποδόσεις είναι κουρεμένες κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, λόγω των προμηθειών για την πραγματοποίηση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίλων.

Ωστόσο, πλεονέκτημα θεωρείται το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα όριο ως προς το ύψος της επένδυσης.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργούν

Σε όλες τις περιπτώσεις ο επενδυτής καταβάλλει ένα τίμημα ίσο με ένα ποσοστό της ονομαστικής αξίας του τίτλου.

Στη λήξη λαμβάνει το 100% της ονομαστικής του αξίας. Ως εκ τούτου, τόκοι και κεφάλαιο καταβάλλονται στη λήξη του εντόκου γραμματίου.

Υπάρχει η δυνατότητα ρευστοποίησης του τίτλου οποτεδήποτε, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές, που δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια.

Ο κανόνας όμως είναι ότι όσο ένα έντοκο γραμμάτιο πλησιάζει προς τη λήξη του, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του, προσεγγίζοντας το 100% της ονομαστικής του αξίας.

Για παράδειγμα, ένα έντοκο γραμμάτιο που λήγει στις 5/4/2024 έχει απόδοση 3,85%. Η τιμή του στην προκειμένη περίπωση ανέρχεται σε 99,088.

Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει τίτλους ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει σήμερα 9.908,8 ευρώ και στη λήξη θα πιστωθούν στο λογαριασμό του 10.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι τρέχουσες αποδόσεις

Με βάση το κλείσιμο της 8/1/2024, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία ήταν οι εξής:

  • Λήξης 8/3/2024: 3,681%
  • Λήξης 4/4/2024: 3,853%
  • Λήξης 7/6/2024: 3,747%
  • Λήξης 28/6/2024: 3,797%
  • Λήξης 6/12/2024: 3,581%

Εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο θα δημοπρατήσει τους επόμενους μήνες τα ακόλουθα έντοκα γραμμάτια: