A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Στο 3,14% η μέση απόδοση για επιχειρήσεις - Στο 1,79% για ιδιώτες

Την άνοδο των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις μετά το καλοκαίρι επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα προϊόντα διάρκειας έως και 1 έτος ανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο σε 3,14% έναντι 1,79% στα προϊόντα που έκλεισαν τα χρήματά τους τα νοικοκυριά.

Στα προγράμματα με διάρκεια από 15 έως 24 μήνες, οι μέσες αποδόσεις την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 1,86% και 2,81% αντίστοιχα.

Προτιμούν την ετήσια διάρκεια

Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και τα φυσικά πρόσωπα, συνεχίζουν να προτιμούν προγράμματα με διάρκεια που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Στους ιδιώτες το μερίδιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων 15 - 24 μηνών υποχωρεί συνεχώς τους τελευταίους μήνες.

Από το 30% τον περασμένο Ιούνιο έπεσε σταδιακά στο 22% το Νοέμβριο του 2023.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια στην προκειμένη περίπτωση είναι κατά κανόνα υψηλότερα.

Από εδώ και στο εξής όμως, λαμβάνοντας υπόψιν τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 τις μειώσεις των δεικτών της, αυτή η στρατηγική ίσως να αποδειχθεί λανθασμένη.

ADVERTISEMENT

Τι συμφέρει

Ο λόγος είναι απλός. Αν κάποιος κλείσει τα χρήματά του για 1 χρόνο, όταν έλθει η στιγμή της ανανέωσης, θα έχει στη διάθεσή του επιλογές με χαμηλότερο κέρδος, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Αντιθέτως, εάν σήμερα επιλέξει μία προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 18 ή 24 μηνών, θα κερδίζει περισσότερους τόκους σε σχέση με αυτούς που θα προσφέρουν τα προϊόντα των τραπεζών εκείνη την στιγμή.

Μπορεί δηλαδή σήμερα να κλειδώσει ένα υψηλό επιτόκιο έως και τις αρχές του 2026 και να αδιαφορεί σε αυτό το διάστημα για την πορεία των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ.

ADVERTISEMENT

Για παράδειγμα, τα επιτόκια για 100.000 ευρώ διαμορφώνονται σήμερα στα ακόλουθα επίπεδα:

Για άλλα ποσά και διάρκειες κάντε κλικ εδώ

18 μηνών


ADVERTISEMENT


24 μηνών