A- A+
Πάνε για παράταση οι φορολογικές δηλώσεις πριν καν ανοίξει η υποβολή - Τα σενάρια

Περισσότερο χρόνο θα έχουν οι φορολογούμενοι στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν τις εφετινές δηλώσεις, καθώς έχει αποφασιστεί από το ΥΠΕΘΟ να δοθεί παράταση στην προθεσμία.

Ο λόγος είναι ότι ακόμη η εφαρμογή Ε1 για τις δηλώσεις των εισοδήματων του 2023 δεν έχει ανοίξει και δεν αποκλείεται η έναρξη της λειτουργίας της να μετατεθεί για μετά το Πάσχα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι δηλώσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως και τις 30 Ιουνίου.

Η παράταση

Μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ενέφερε ότι για κάθε μέρα καθυστέρησης στην έναρξη της υποβολής πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών.

Ακόμη δηλαδή κι αν αύριο άνοιγε το σύστημα, οι πολίτες θα είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως και τις 18 Ιουλίου.

Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η ΑΑΔΕ δεν είναι έτοιμη προς το παρόν για κάτι τέτοιο.

Στόχο του υπουργείου είναι οι υποβολές να ξεκινήσoυν για τα φυσικά πρόσωπα έως και τις 30 Απριλίου. Σε αυτό το σενάριο, η νέα προθεσμία θα είναι η 30ή Ιουλίου.

ADVERTISEMENT

Τι θα γίνει με τις δόσεις

Σε αυτήν την περίπτωση δεν αναμένεται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων, με την πρώτη να είναι καταβλητέα εμπρόθεσμα έως και τις 31 Ιουλίου.

Αν όμως καθυστερήση είναι μεγαλύτερη, δεν αποκλείεται να αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Για παράδειγμα θα μπορούσαν οι δύο πρώτες δόσεις να πάρουν παράταση έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.

Όποια κι αν είναι η ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης, το σίγουρο είναι ότι μέχρι και την ίδια ημερομηνία θα χορηγείται η έκπτωση του 3% σε όσους επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή του φόρου.

Αυτόματαη διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι από εφέτος όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων, δεν θα χρειάζεται να ασχοληθούν με τη δήλωσή τους.

Αυτή θα υποβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και θα εκδίδεται το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης.

Φυσικά, οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, εφόσον διαπιστώσουν λάθη, θα μπορούν να τα διορθώσουν και στη συνέχεια να υποβάλλουν οι ίδιοι τη δήλωση.

ADVERTISEMENT

Νέα πλατφόρμα

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή των εφετινών δηλώσεων αφορά όσους διατηρούν ατομική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει οριστεί ένα τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο εάν είναι υψηλότερο από το πραγματικό που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, θα λαμβάνεται υπόψιν για τον προσδιορισμό του φόρου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλόρερα από τα τεκμαρτά, ωστόσο θα ελεγχθούν για αυτό.

Για τη σχετική αμφισβήτηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία

Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

Α. Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

ADVERTISEMENT


Β. Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

Ειδικότερα, οι αντικειμενικοί λόγοι και τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα ακόλουθα:

- Στρατιωτική θητεία: Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή βεβαίωση της Μονάδας που υπηρετεί

- Φυλάκιση: Αποφυλακιστήριο από το κατάστημα κράτησης ή Πιστοποιητικό κράτησης

- Νοσηλεία: Βεβαίωση νοσηλείας

- Εγκυμοσύνη: Βεβαίωση κυοφορίας ΗΔΙΚΑ / δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική

- Ανατροφή τέκνου δώδεκα (12) μήνες μετά τον τοκετό ή την τεκνοθεσία ή την αναδοχή τέκνου: Τα δικαιολογητικά που το αποδεικνύουν

- Φυσικές καταστροφές: Απόφαση/Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως πληγείσας

Η συνολική ή μερική αδυναμία άσκησης της δραστηριότητας διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα (ημέρες) ισχύει η κήρυξη με την απόφαση που εκδίδεται.

Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο 2131621000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.