A- A+
Επιστροφές φόρου εντός λίγων ημερών μετά την υποβολή της δήλωσής σας - Προλάβετε τον ΕΝΦΙΑ!

Σε χρόνο ρεκόρ επιστρέφει από εφέτος η εφορία φόρους σε όσους υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση και το αποτέλεσμά της είναι πιστωτικό.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα του 2022 έχει ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες και ήδη 129.000 φορολογούμενοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Από αυτές, περίπου το 20% είναι πιστωτικές, δηλαδή οι κρατήσεις σε φόρους που έγιναν κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ήταν υψηλότερες του φόρου που έπρεπε να πληρώσει ο φορολογούμενος.

Επιστροφές σε λίγες ημέρες

Δηλαδή, η εφορία χρωστάει στον φορολογούμενο και πρέπει να του επιστρέψει χρήματα.

Μέχρι στιγμής, οι πιστώσεις των επιστροφών στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι ταχύτατες, καθώς ολοκληρώνεται εντός λίγων ημερών.

Ειδικότερα, περί τα 5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στους φορολογούμενους με πιστωτικές εκκαθαρισμένες δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή γίνεται στο ακέραιο εάν δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρώτα γίνεται ο συμψηφισμός με αυτές και η διαφορά καταβάλλεται στο λογαριασμό του φορολογούμενου. Οι συμψηφισμοί θα γίνονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

ADVERTISEMENT

Προλάβετε τον ΕΝΦΙΑ

Όσοι θέλουν να δουν ζεστό χρήμα από την εφορά στο λογαριασμό τους στην τράπεζα, θα πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης.

Κι αυτό διότι τον ερχόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και εάν έως τότε δεν έχει γίνει η επιστροφή, τότε θα γίνει συμψηφισμός με το φόρο των ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.