A- A+
Αυτόματα, χωρίς λογιστή, οι δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων στην εφορία από εφέτος

Απλοποιείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων από εφέτος, καθώς η διαδικασία θα ολοκληρώνεται ακόμη και χωρίς να κάνουν τίποτα!

Ο λόγος γίνεται για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, οι δηλώσεις των οποίων θα είναι προσυμπληρωμένες πλήρως από την ΑΑΔΕ.

Δηλαδή πέραν των εισοδημάτων τους, όλα τα απαραίτητα πεδία στο Ε1 θα είναι συμπληρωμένα και το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν είναι να πατήσουν το κουμπί της υποβολής για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος.

ADVERTISEMENT

Αχρείαστος ο λογιστής

Μάλιστα, εάν δεν υποβάλλουν τη δήλωση οι ίδιοι, τα συστήματα της ΑΑΔΕ θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία αυτόματα στη λήξη της προθεσμίας, ήτοι στις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου.

Άρα ακόμη κι αν κάποιος συνταξιούχος ή μισθωτός δεν κάνει απολύτως τίποτα, η δήλωσή του θα υποβάλλεται αυτόματα από το σύστημα, θα εκδίδεται το εκκαθαριστικό σημείωμα και θα του αποστέλλεται ενημέρωση μέσω e-mail για το φόρο που πρέπει να πληρώσει ή την επιστροφή που πρέπει να λάβει.

Σημειώνεται ότι πέραν των εισοδημάτων, προσυμπληρωμένα θα είναι τα πεδία των κωδικών που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δηλαδή τα στοιχεία που αφορούν τις ηλεκτρονικές δαπάνες για τις αποδείξεις, οι τόκοι από καταθέσεις, τα ακίνητα του φορολογούμενου, τα δάνειά του, τα οχήματά του και φυσικά τα προσωπικά του στοιχεία.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω θα έχει συμπληρωθεί σωστά, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να τα τροποποιήσει.

Αν δεν το κάνει όμως μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, η δήλωση θα θεωρείται ορθή και θα υποβάλλεται, όπως προαναφέρθηκε αυτόματα.

Άρα ουσιαστικά για 1 εκατ. φορολογούμενος δεν θα είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε λογιστή και η καταβολή της αμοιβής του για την υποβολή της δήλωσης.

ADVERTISEMENT

Ποιους δεν αφορά

Το νέο σύστημα θα ενεργοποιηθεί από τις εφετινές δηλώσεις, μετά από νομοθετική ρύθμιση που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ειδικά για τις δηλώσεις του 2024 δεν θα αφορά όσους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως επιχειρηματική δραστηριότητα ή ενοίκια.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενταχθούν και αυτά τα στοιχεία στη διαδικασία της προσυμπλήρωσης, ώστε από το 2025 και αυτές οι δηλώσεις να μπορούν να υποβάλλονται αυτόματα.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από το τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους θα είναι η 30ή Ιουνίου, ενώ ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί με δύο τρόπους:

- Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου

- Σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Ιουλίου 2024 έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2025.