A- A+
Κερδίστε έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος και πληρώστε σε δόσεις - Πώς γίνεται

Έκπτωση 3% θα προσφέρει και εφέτος η ΑΑΔΕ σε όσους επιλέξουν να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ έναντι της δυνατότητας αποπληρωμής σε 8 δόσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θα ισχύσει και εφέτος το σύστημα της έκπτωσης στο φόρο για όσους επιλέξουν να τον καταβάλλουν εφάπαξ.

Υπάρχει όμως τρόπος ώστε και την έκπτωση να κερδίσετε και να εξοφλήσετε το ποσό σε άτοκες δόσεις. Θα σας δείξουμε πως στη συνέχεια του άρθρου.


Διαβάστε επίσης: Αυτόματα, χωρίς λογιστή, οι δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων στην εφορία από εφέτος


Οι ημερομηνίες

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η 30ή Ιουνίου 2024, ενώ η πρώτη από τις 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή το σύνολο του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2024.

Στη δεύτερη περίπτωση, της ολικής αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού έως και το τέλος Ιουλίου, η ΑΑΔΕ παρέχει έκπτωση 3%.

ADVERTISEMENT

Η εναλλακτική

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορείτε να κερδίσετε την έκπτωση και ταυτόχρονα να πληρώσετε το φόρο σε άτοκες δόσεις.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, μπορείτε μέσω των ηλεκτρονικών τους υπηρεσίών να επιλέξετε την πληρωμή όλου του ποσού του φόρου και να το αποπληρώσετε σε 2 έως 12 άτοκες δόσεις.

Πρακτικά, η τράπεζα αναλαμβάνει να εξοφλήσει την εφορία και με τον τρόπο αυτό κερδίζετε την έκπτωση του 3%.

Στη συνέχεια αποπληρώνετε το φόρο στην τράπεζα σε άτοκες δόσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και περισσότερες από τις 8 που προσφέρει η ΑΑΔΕ.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Έστω ότι ο φόρος εισοδήματος που καλείστε να πληρώσετε ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.

Έχετε τρεις επιλογές:

Πρώτον, να εξοφλήσετε το ποσό αυτό σε 8 άτοκες δόσεις, απευθείας στην ΑΑΔΕ. Η μηνιαία δόση στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται σε 150 ευρώ

Δεύτερον, να εξοφλήσετε όλο το ποσό στην εφορία με χρήση των καταθέσεών σας. Σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται η έκπτωση του 3% και ο φόρος πέφτει στα 1.164 ευρώ.

Τρίτον, να εξοφλήσετε όλο το ποσό με πιστωτική κάρτα και να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία άτοκων δόσεων. Αν επιλέξετε 8 δόσεις, το ποσό κάθε μίας θα ανέρχεται σε 145,5 ευρώ.

Αν επιλέξετε 12 δόσεις το ποσό θα πέσει στα 97 ευρώ.

Προσοχή όμως! Θα πρέπει να είστε συνεπείς στην εξόφληση του λογαριασμού της πιστωτικής κάρτας κάθε μήνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρυνθείτε με τόκους.