A- A+
Πώς θα υπολογιστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα ασφαλισμένα ακίνητα - Η προϋπόθεση

Έκπτωση 10% στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά και κάθε έτος, θα κερδίζουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέξουν να τα ασφαλίσουν.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο οικονομικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή και θα ανεργοποιηθεί από το 2024.

Τα κριτήρια για την έκπτωση

Αναλυτικότερα, ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται από το 2024 και εφεξής κατά 10% σε όσα ακίνητα ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Το όφελος αυτό ωστόσο θα παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται για τις εξής:

- Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Άρα δεν μπορεί κάποιος να υποασφαλίσει το ακίνητο και να κερδίσει την έκπτωση

- Η ασφάλιση πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 μήνες διάρκεια, αλλιώς δεν χορηγείται καμία έκπτωση

ADVERTISEMENT

Ο υπολογισμός

Σε περίπτωση που το ακίνητο ασφαλιστεί για ένα χρόνο, ο ιδιοκτήτης του θα κερδίζει έκπτωση 10%.

Αν όμως το χρονικό διάστημα της ασφάλισης είναι μικρότερο και σε κάθε περίπτωση 3 μηνών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίζεται αναλογικά.

Δηλαδή αν η διάρκειά της είναι 3μηνη, τότε η έκπτωση θα διαμορφώνεται σε 2,5%, αν είναι 6μηνη σε 5% και αν είναι 9μηνη σε 7,5%.

Σημειώνεται ότι για τον ΕΝΦΙΑ του 2024, η έκπτωση θα υπολογιστεί με βάση το χρόνο ασφάλισης του κάθε ακινήτου κατά τη διάρκεια του 2023.

Άρα όσοι έχουν ήδη ασφαλίσει το σπίτι τους από την αρχή του έτους και τη διατηρήσουν ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα κερδίσουν 10%.

Από την άλλη, όσοι ασφαλίσουν άμεσα το σπίτι τους θα κερδίσουν την έκπτωση που αναλογεί στους 5 μήνες.