A- A+
Νέο σύστημα κινήτρων για συλλογή αποδείξεων σε πληρωμές με μετρητά - Θα λειτουργεί με app

Σε πλήρη αναμόρφωση του συστήματος συλλογής αποδείξεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας για πρώτη φορά μετά από χρόνια κίνητρα για πληρωμές με μετρητά.

Με δεδομένο ότι σύντομα θα υπάρξει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με τις εφορίες, η προσοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα δοθεί στις συναλλαγές με μετρητά.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται ένα σύστημα κινήτρων για την εξασφάλιση της χάρτινης απόδειξης από τον καταναλωτή, όταν η πληρωμή γίνεται χωρίς κάρτα.

Τα δύο κίνητρα

Το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία μίας εφαρμογής για κινητά, την οποία ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί για την ενημέρωση της ΑΑΔΕ για συναλλαγές με κάρτες που κάνει με μετρητά.

Σε αυτήν θα ανεβάζει τις χάρτινες αποδείξεις, που πλέον θα έχουν ειδικό barcode.

Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής θα κερδίζει διπλά:

- Πρώτον, οι αποδείξεις αυτές θα προσμετρώνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω δαπανών ίσων με το 30% του εισοδήματός του, χωρίς να αποκλείεται οι συναλλαγές με κάρτα να μην μετράνε καθολου

- Δεύτερον, θα συμμετέχει σε κληρώσεις με πλούσια δώρα, σημαντικά μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ που δίνονται κάθε μήνα αυτή τη στιγμή σε 1.000 τυχερούς

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημεειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τις χάρτινες αποδείξεις.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του φορολογικού έτους 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις.