A- A+
Κλειδωμένη η απόφαση για μείωση του ορίου αποδείξεων στις εφετινές δηλώσεις κάτω από το 30%

«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του ορίου των αποδείξεων που έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια του 2020 οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οφείλουν να πραγματοποιούν δαπάνες ύψους 30% επί του εισοδήματός μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 22% των δαπανών που δεν παραγματοποιήθηκαν με κάρτα.

Ανατροπή λόγω πανδημίας

Ωστόσο, επειδή το 2020 υπάρχαν μεγάλα διαστήματα που η οικονομική δραστηριότητα είχε ανασταλεί, τα περιθώρια για κατανάλωση από τους φορολογούμενους μειώθηκαν.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010, το εισόδημα των νοικοκυριών ήταν υψηλότερο από τις καταναλωτικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με τον ΕΛΣΤΑΤ, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει σε θετικό έδαφος το ποσοστό της αποταμίευσης επί των εισοδημάτων το 2020.

Πότε θα ληφθεί η απόφαση

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2021 με τα εισοδήματα και τις ηλεκτρονικές δαπάνες των πολιτών.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν χρειάζεται η αλλαγή του ορίου του 30% για να μην υπάρξει επιβάρυνση των φορολογούμενων με έξτρα φόρο.

Ως εκ τούτου, το νέο όριο θα κλειδώσει μετά τον υπολογισμό των πέναλντι που θα προκύψουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αφού εργοδότες και τράπεζες διαβιβάσουν στις εφορίες τα προβλεπόμενα (μισθούς, ηλεκτρονικές δαπάνες).

Αύξηση δαπανών 8% - 10% με κάρτα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown».

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε βέβαια πως υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία».

Ο ίδιος κατέληξε τονίζοντας πως «θα μετρήσουμε κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια θα είναι η μείωση».

Ξεκαθάρισε δε πως για τα εισοδήματα του 2020 το ίδιο για τις αποδείξεις θα είναι σε κάθε περίπτωση κάτω από το 30%.