A- A+
Φορολοταρία: Έπαθλο έως 100.000 ευρώ μέσω κλήρωσης - Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Πλησιάζει η ώρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα αλλάζει τους όρους της φορολοταρίας, κάνοντάς τη περισσότερο ελκυστική.

Υπενθυμίζεται ότι στις μηνιαίες κληρώσεις συμμετέχουν όσοι έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό τρόπο, με κάρτα ή μέσω e-banking, πληρωμές σε επιχειρήσεις.

Καττ΄ όπιν μέσω κλήρωσης διανέμεται κάθε μήνα το ποσό του 1 εκατ. ευρώ σε 1.000 φορολογούμενους, ο καθένας από τους οποίους κερδίζει 1.000 ευρώ.

Επειδή το μέτρο έχει ατονίσει το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να θεσμοθετήσει σημαντικές αλλαγές, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η χρήση καρτών στις καθημερινές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει διανομή μεγαλύτερων κερδών σε λιγότερους τυχερούς.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ύψος του επάθλου να φτάνει ακόμη και τις 100.000 ευρώ.

Με βάση ένα σενάριο, έως και 5 φορολογούμενοι κάθε μήνα θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ και το υπόλοιπο θα μοιράζεται ισόποσα ανά 1.000 ευρώ στους νικητές που θα αναδεικνύονται από την κλήρωση.

Οι διπλές αποδείξεις

Επιπλέον, θα δίνονται έξτρα κίνητρα για αγορές με κάρτα σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Η επιβράβευση αυτή θα γίνεται με δύο τρόπους:

- Ταχύτερο χτίσιμο αφορολόγητου

Όταν γίνονται ηλεκτρονικά πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους, η αξία τους θα μετρά διπλά για το χτίσιμο του αφορολόγητου και την αποφυγή του πέναλτι που προβλέπεται.

Πρόκειται για τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • γιατροί
  • δικηγόροι
  • μηχανικοί
  • συνεργεία αυτοκινήτων
  • κομμωτήρια
  • ινστιτούτα αισθητικής
  • γυμναστήρια
  • πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι
  • διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων
  • επαγγέλματα  οικοδομής (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.)

Έτσι, όταν κάποιος κάνει συναλλαγές στους κλάδους που θα καθοριστούν θα συγκεντρώνει ταχύτερα τις e-αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του.

- Επιστροφή ποσών

Θα επιστρέφεται το 1% έως 10% του ποσού της πληρωμής σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Όσο πιο μεγάλα τα ποσοστά φοροδιαφυγής στον κλάδο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή.

Το όφελος που θα προκύπτει είτε θα μειώνει το φόρο στη δήλωση της επόμενης χρονιάς ή θα πιστώνεται σε λογαριασμό του φορολογούμενου.