A- A+
Νέα κομπίνα μέσω e-mail σε βάρος πελατών της Eurobank - Στόχος η είσοδος στο e-banking τους

Ένα νέο παραπλανητικό e-mail που στοχεύει του κωδικούς e-banking των πελατών της Eurobank έχει αποσταλεί τις τελευταίες ώρες σε χιλιάδες λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το περιεχόμενό του είναι πρωτότυπο, ενώ δεν περιέχει ορθογραφικά λάθη, λειτουργώντας ως παγίδα για τους παραλήπτες του, εφόσον δεν αντιληφθούν ότι πρόκειται για απάτη.

ADVERTISEMENT

Το κόλπο

Αυτή τη φορά οι επιτήδειοι επικαλούνται έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που υποτίθεται ότι επιβάλει την ανανέωση των στοιχείων του πελάτη για λόγους ασφαλείας.

Μάλιστα αναφέρει ότι αυτό γίνεται μία φορά το χρόνο για την προστασία του, ενώ δίνεται περιθώριο 24 ωρών για να προχωρήσει ο παραλήπτης στην απαιτούμενη ενέργεια.

Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό η αίσθηση του κατ΄ επείγοντος, ενώ υπάρχει και η απειλή ότι αν δεν προλάβει ο συνδρομητής του e-banking της Eurobank να τακτοποιήσει το ζήτημα, ο λογαριασμός του θα παγώσει.

Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Αν λάβετε το e-mail αυτό απλά αγνοήστε το και διαγράψτε το από τα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.

Το ακριβές περιεχόμενο του e-mail είναι το εξής:

«Αγαπητέ πελάτη,

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί μας υποχρεώνουν στο τέλος κάθε έτους να πραγματοποιούμε επαλήθευση πελάτη.

Ελέγξτε online.

ΕΛΕΓΞΤΕ ΕΔΩ

Εάν η επαλήθευση δεν γίνει εντός 24 ωρών ο λογαριασμός

Η EUROBANK σας θα μπλοκαριστεί.

Ευχαριστώ.

@2023 EUROBANK»

ADVERTISEMENT

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Στόχο των δραστών είναι να κάνετε κλικ στο link με την ονομασία «ΕΛΕΞΤΕ ΕΔΩ» για να επαληθεύσετε υποτίθεται το λογαριασμό σας.

Αν κάνετε αυτό το λάθος μεταφέρεστε σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με την αρχική σελίδα του e-banking της Eurobank.

Πρόκειται για την οθόνη που καλείστε να εισάγετε το όνομα χρήση και τον κωδικό πρόσβασης στην υπηρεσία.

Η μετάβαση στην συγκεκριμένη απατηλή ιστοσελίδα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα από μόνη της.

Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει εάν πληκτρολογήσετε εκεί τα στοιχεία εισόδου σας στην υπηρεσία.

Κι αυτό διότι σε αυτήν την περίπτωση περιέρχονται σε άμεση γνώση των δραστών, οι οποίοι είτε θα τα πουλήσουν σε τρίτους ή θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν οι ίδιοι στο e-banking σας.

ADVERTISEMENT

Το μοιραίο λάθος

Ακόμη όμως και μέχρι εκείνο το σημείο δεν μπορούν να σας κλέψουν χρήματα.

Το μοιραίο λάθος που κάνουν όσοι την πατάνε είναι να επιβεβαιώσουν μέσω του mobile banking τη συναλλαγή που θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν οι απατεώνες ή να πληκτρολογήσουν τον κωδικό μίας χρήσης που θα λάβουν με μήνυμα στο κινητό τους, στην απατηλή ιστοσελίδα.

Αν πρόκεται για μεταφορά έως και 1.000 ευρώ και επιβεβαιώσετε τη συναλλαγή, τα χρήματά σας έγιναν ...καπνός.

Αν όμως η συναλλαγή είναι άνω των 1.000 ευρώ, οι επιτήδειοι θα χρειαστεί να σας αναγκάσουν να την επιβεβαιώσετε και με τρίτη μέθοδο ισχυρής ταυτοποίησης που έχουν ενεργοποιήσει από το Σεπτέμβριο οι τράπεζες. Δείτε εδώ περισσότερα για το θέμα

ADVERTISEMENT

Τι να προσέχετε

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ξέρετε ότι ποτέ δεν θα λάβετε e-mail από την τράπεζά σας που να περιέχει link για είσοδο στις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες.

Επίσης, τα e-mail των επιτήδειων έχουν πάντα το χαρακτήρα του κατ΄ επείγοντος.

Σας καλούν να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να λύσετε το υποτιθέμενο πρόβλημα.

Ένας ακόμη τρόπος ελέγχου του e-mail είναι να δείτε από ποια διεύθυνση σας έχει σταλεί. Στις περιπτώσεις απάτης θα διαπιστώσετε πως η διεύθυνση του αποστολέα είναι άσχετη με την τράπεζά σας.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση μην βιάζεστε να ενεργήσετε. Αυτός είναι ο στόχος των επιτήδειων. Να αγχωθείτε και να μην δείτε τις ενδείξεις ότι πρόκειται για απάτη.

Αν θέλετε να μπείτε στο e-banking πληκτρολογήστε μόνοι σας τη διεύθυνση στον browser που χρησιμοποιείτε και ποτέ μην ακολουθείτε links.