A- A+
Με νέο μηχανισμό ασφαλείας όλες οι μεταφορές άνω των €1.000 μέσω e-banking - Οδηγίες ανά τράπεζα

Στην ενεργοποίηση ενός πρόσθετου μηχανισμού ταυτοποίησης για όσους εκτελούν μέσω e-banking συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, προχώρησαν οι τράπεζες.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με τη νέα νομοθεσία για την ευθύνη των τραπεζών σε περίπτωση που οι πελάτες τους πέσουν θύματα απάτης.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, τα πιστωτικά ιδρύματα ευθύνονται για τις χρηματικές απώλειες άνω των 1.000 ευρώ, ακόμη κι αν διαπιστωθεί βαριά αμέλεια του συνδρομητή e-banking.

Ωστόσο, το μάρμαρο θα πληρώνει ο πελάτης τους, εφόσον για την εκτέλεση της συναλλαγής χρησιμοποιήθηκε και τρίτη μέθοδος ισχυρής ταυτοποίησης.

Ο νέος τρόπος έγκρισης συναλλαγών

Έως τώρα για να εκτελεστεί μία συναλλαγή μέσω e-banking, απαιτούνται δύο βήματα ταυτοποίησης.

Πρώτον, η είσοδος με τα στοιχεία εισόδου στην υπηρεσία

Δεύτερον, η έγκριση της συναλλαγής είτε με ειδοποίηση στο m-banking ή με τη χρήση ενός 4ψήφιου κωδικού μίας χρήσης που αποστέλλεται στο κινητό του πελάτη.

Με το νέο σύστημα ταυτοποίησης, για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ ή για ύποπτες συναλλαγές, θα απαιτείται και ένα τρίτο βήμα.

Κάθε τράπεζα έχει δημιουργήσει το δικό της μηχανισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η πρόσθετη διαδικασία ολοκληρώνεται online, ενώ σε άλλες απαιτείται και τηλεφωνική επιβεβαίωση της συναλλαγής.

ADVERTISEMENT

Οδηγίες ανά τράπεζα

Αναλυτικότερα, η επιπλέον μέθοδος επιβεβαίωσης συναλλαγών είναι η εξής:

Alpha Bank

Ο πρόσθετος μηχανισμός ταυτοποίησης ενεργοποιείται σε επιλεγμένες συναλλαγές μέσω e-Βanking, καθώς και σε συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου (e-Commerce) με χρήση κάρτας.

Το επιπλέον βήμα είναι το εξής:

- Για συναλλαγές μέσω myAlpha Web/myAlpha Mobile με την καταχώριση ενός επιπρόσθετου 6ψήφιου κωδικού επιβεβαίωσης που λαμβάνετε μέσω SMS ή email

- Για ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές με χρήση των Alpha Bank καρτών σας με τηλεφωνική επιβεβαίωση ή με την καταχώριση 2 εκ των 4 ψηφίων του PIN της κάρτας σας


Eurobank

Ο πρόσθετος μηχανισμός ενεργοποείται μετά τη διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης με push notification από το Eurobank Mobile App ή με μοναδικό Κωδικό μίας Χρήσης (OTP), που ακολουθείτε για τις online συναλλαγές σας.

Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να έχει μία εκ των ακόλουθων μορφών:

Α. Επιβεβαίωση μέσω Τηλεφωνικής Κλήσης

Εμφανίζεται ένα επιπλέον βήμα/οθόνη που θα σας ενημερώνει, ότι μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

1. θα λάβετε τηλεφωνική κλήση στο κινητό τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην Τράπεζα για τις συναλλαγές σας, από τον αριθμό 2109555750

2. θα ακούσετε ένα φωνητικό μήνυμα, με τα στοιχεία της συναλλαγής που πρόκειται να εκτελέσετε

3. θα ακούσετε τις οδηγίες για να επιβεβαιώσετε ή να απορρίψετε τη συναλλαγή, πληκτρολογώντας στο κινητό σας τον αντίστοιχο αριθμό

Β. Επιβεβαίωση μέσω Αποστολής Κωδικού μιας Χρήσης (Viber/sms)

Λαμβάνετε μήνυμα Viber ή SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην Eurobank, με τα στοιχεία της συναλλαγής σας και έναν επιπλέον εξαψήφιο Κωδικό μίας Χρήσης (OTP), για να την επιβεβαιώσετε.

Γ. Επιβεβαίωση μέσω συνδέσμου που αποστέλλεται με SMS

Εμφανίζεται ένα επιπλέον βήμα/οθόνη που θα απαιτεί, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

1. να μεταβείτε στα SMS του κινητού τηλεφώνου που έχετε δηλώσει στην Τράπεζα,

2. να πατήσετε τον σύνδεσμο που έχει αποσταλεί μέσω SMS από τον αποστολέα Eurobank,

3. να ελέγξετε προσεκτικά και να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία της συναλλαγής ή της άλλης ενέργειας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί,

4. αναλόγως να εγκρίνετε ή να απορρίψετε την συναλλαγή/ενέργεια.


ADVERTISEMENT


Εθνική Τράπεζα

Έχει προσθέσει ένα επιπλέον βήμα ταυτοποίησης για τη διενέργεια των συναλλαγών που ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ ανά ημέρα.

Πρόκειται για τον Κωδικό Ασφάλειας Συναλλαγών (3 Factor Authentication - 3FA), που απαιτείται για να επιβεβαιώνετε και να ολοκληρώνετε τις συναλλαγές σας.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες του Digital Banking ενημερώνονται μέσω μηνύματος οθόνης, στο Internet και στο Mobile Banking, με το οποίο τους ζητείται να ορίσουν το συγκεκριμένο προσωπικό κωδικό.

Ο κωδικός αυτός θα πρέπει να εισάγεται στο ειδικό πεδίο που θα εμφανίζεται πριν την εκτέλεση της συναλλαγής, για την έγκρισή της.


ADVERTISEMENT


Τράπεζα Πειραιώς

Ζητείται από τον συνδρομητή του e-banking  να καταχωρήσει 2 από τα 4 ψηφία του PIN της χρεωστικής του κάρτας.

Εάν δεν έχετε ενεργή κάρτα, θα σας ζητηθεί να καταχωρήσετε τον κωδικό (OTP) που θα σας σταλεί στο email επικοινωνίας που έχετε δηλώσει / επιβεβαιώσει στη winbank.

Εξάλλου, εάν έχετε στην κατοχή σας περισσότερες από μία ενεργές χρεωστικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, θα σας ζητηθεί να ορίσετε την χρεωστική κάρτα που επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε για την διενέργεια της πρόσθετης ταυτοποίησης.


Optima Bank

Από τις 7.9.2023, προστίθεται ένα επιπλέον βήμα ταυτοποίησης για την πραγματοποίηση μεταφορών κεφαλαίων ποσού άνω των 1.000 ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωση συναλλαγής θα σας αποστέλλεται επιπλέον κωδικός μίας χρήσης (OTP), στο πιστοποιημένο e-mail σας.