A- A+
Επίθεση από ...παντού σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας - Τα τελευταία απατηλά e-mails και SMS

Σε εξέλιξη βρίσκονται απόπειρες υποκλοπής των στοιχείων εισόδου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πελατών της Εθνικής Τράπεζας τις τελευταίες ημέρες. Οι τελευταίες «επιθέσεις».

Τόσο μέσω e-mails, όσο και με SMS, οι επιτήδειοι επιχειρούν να εισβάλουν στο e-banking των συνδρομητών της τράπεζας με στόχο να μεταφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Τα συστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραβιαστούν. Ωστόσο, εάν οι πελάτες της δεν προσέξουν, μπορεί να δώσουν οι ίδιοι τα κλειδιά των «καταθέσεών» τους στους ηλεκτρονικούς ληστές.

Οι τελευταίες κομπίνες

Τις τελευταίες ημέρες ήλθαν σε γνώση του Moneyonline δύο νέες επιχειρήσεις παραπλάνησης καταθετών της τράπεζας, με λογαριασμό στο e-banking της.

Πρόκειται για τα εξής:

1. Με SMS

Οι δράστες απέστειλαν σε χιλιάδες αριθμούς κινητού τηλεφώνου το ακόλουθο μήνυμα με αποστολέα «Ι-BANK», μέσω SMS:

«ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΕΛΈΓΞΤΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΌΤΗΤΆ ΣΑΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌΣ ΣΑΣ ΘΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΊ ΜΈΧΡΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: WWW.IBANK-IDENTITY-GR.NET»

Στόχος τους είναι πατήσετε πάνω στο σύνδεσμο που περιλαμβάνει το SMS. Αν το κάνετε θα μεταφερθείτε σε μία απατηλή ιστοσελίδα, που προσομοιάζει με το e-banking της τράπεζας.

Εκεί θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το username και το password για την είσοδο στην υπηρεσία.

Αν κάνετε αυτό το λάθος, τότε τα στοιχεία σας περιέρχονται σε άμεση γνώση των δραστών.

Οι τελευταίοι θα εισέλθουν στη συνέχεια στο πραγματικό e-banking και θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν μία συναλλαγή. Συνήθως πρόκειται για μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό τους.

Ακόμη όμως και μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούν να σας κλέψουν τα χρήματά σας.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εισάγετε στην απατηλή ιστοσελίδα τον κωδικό μίας χρήσης που θα λάβετε από την Εθνική Τράπεζα ή να επιβεβαιώσετε τη συναλλαγή που προσπαθούν οι ληστές να εκτελέσουν μέσω του m-banking σας.


ADVERTISEMENT


2. Με e-mail

Τις προηγούμενες ημέρες εστάλη επίσης και το ακόλουθο e-mail, το οποίο απευθύνεται σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας.

Σε αυτό ως αποστολέας εμφανίζεται το «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος», ωστόσο αν το παρατηρήσετε, η διεύθυνση e-mail του αποστολέα είναι τελείως άσχετη.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής:

«Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε το email σας

Να θυμάστε ότι με την ΕΤΕ μπορείτε να πραγματοποιείτε αγορές με ασφάλεια, να στέλνετε χρήματα σε φίλους και συγγενείς, να κάνετε δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ακόμη περισσότερα.

Είστε σχεδόν έτοιμοι! Με την επιβεβαίωση της διεύθυνσης email, μας ενημερώνετε ότι είστε ο νόμιμος κάτοχος αυτού του λογαριασμού»

Και ακολουθεί link με την ονομασία «Επιβεβαίωση του email μου».

Το κόλπο και εδώ είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται με το SMS. Πατώντας το link μεταφέρεστε σε μία απατηλή ιστοσελίδα που προσομοιάζει με το e-banking της Εθνικής Τράπεζας.