A- A+
Προσοχή! Οι απατεώνες με τις δήθεν επιστροφές φόρου επέστρεψαν - Τα νέα spam e-mails

Στο στόχαστρο απατεώνων βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι πελάτες των τραπεζών, μέσω της κομπίνας που υπόσχεται επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ.

Το κόλπο αυτό ενεργοποιήθηκε εκ νέου μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Με δεδομένο ότι οι πρώτοι που υποβάλλουν τις δηλώσεις είναι συνήθως όσοι δικαιούνται επιστροφής από την εφορία μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού τους, οι δράστες έκριναν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραπλανήσουν τον κόσμο.

Για παράδειγμα κάποιος που έχει ενημερωθεί από τον λογιστή του ότι θα του πιστωθεί στην τράπεζα ένα ποσό, μπορεί να την πατήσει λαμβάνοντας ένα e-mail που τον ενημερώνει για αυτό το θέμα.

Το κόλπο

Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο e-mail που έχει σταλεί σε χιλιάδες λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες ημέρες.

Το μήνυμα έχει τίτλο «επιβεβαιώστε την επιστροφή φόρου σας» και καλεί τον φορολογούμενο να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του για να λάβει το ποσό που δικαιούται ως επιστροφή.

Ειδικότερα, το e-mail αναφέρει:

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η Ελληνική Φορολογική Υπηρεσία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση και ότι δικαιούστε επιστροφή φόρου 600,13 € ,

Για να διασφαλίσουμε ότι η επιστροφή πιστώνεται στο σωστό λογαριασμό, πρέπει πρώτα να επικυρώσουμε τα στοιχεία του λογαριασμού σας προτού μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την επιστροφή σας.

Για να γίνει αυτό, παρακαλούμε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και επιβεβαιώστε τα στοιχεία σας.

Θα ξεκινήσουμε την επεξεργασία της επιστροφής σας μόλις λάβουμε τα απαραίτητα στοιχεία από εσάς.

Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 2 ημέρες για να εμφανιστούν τα χρήματα στο λογαριασμό σας».

ADVERTISEMENT

Τι να μην κάνετε

Εάν λάβετε μήνυμα αυτής της μορφής αγνοήστε το και διαγράψτε το από τον υπολογιστή σας.

Σε κάθε περίπτωση μην κάνετε κλικ στο σύνδεσμο που περιλαμβάνει. Αν τον πατήσετε θα μεταφερθείτε σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με e-banking τράπεζας.

Αν εκεί πληκτρολογήσετε τα στοιχεία εισόδου σας τότε αυτά περιέρχονται σε άμεση γνώση των δραστών, οι οποίοι θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν στην υπηρεσία.

Στη συνέχεια θα δώσουν εντολή για μεταφορά ενός χρηματικού ποσού από το λογαριασμό σας προς δικό τους, ζητώντας από εσάς επιβεβαίωση της συναλλαγής.

Αν κάνετε και αυτό το λάθος, τότε τα χρήματά σας θα γίνουν ...καπνός.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είστε σίγουροι για το τι έχει συμβεί, επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας.