A- A+
Νέα παρέμβαση για επιχειρήσεις που δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο, αλλά έχουν λάθος ΚΑΔ

Σε νέες τροποποιήσεις προχωρά το ΥΠΟΙΚ, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο της έκπτωσης ενοικίων κατά 40% και επιχειρήσεις / εργαζόμενοι που το δικαιούνται, αλλά το σύστημα λόγω ΚΑΔ τους απορρίπτει την αίτηση.

Με την τελευταία εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας έδωσε και τις οριστικές διευκρινίσεις για το τι ισχύει για το θέμα και πλέον τα δεδομένα είναι τα εξής:

- Επιχειρήσεις - εργοδότες γενικά

Περίπτωση Α

Αν ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής μέσα στο Μάρτιο, δικαιούνται έκπτωση 40% στο μίσθωμα τόσο για το Μάρτιο, όσο και για τον Απρίλιο.

Η έκπτωση αυτή εξασφαλίζεται στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:

- Αν ο κύριος ΚΑΔ τους έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής

- Αν ο δευτερεύων ΚΑΔ με τα περισσότερα έσοδα το 2018 έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής

- Για κάθε ένα από τα υποκαταστήματά τους με κύριο ΚΑΔ που έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης ή ο δευτερεύοντας με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Περίπτωση Β

Αν ανήκουν σε ΚΑΔ που πλήττεται, αλλά δεν έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής, έχουν έκπτωση 40% μόνο στο ενοίκιο του μηνός Απριλίου.

Η έκπτωση αυτή εξασφαλίζεται στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:

- Αν ο κύριος ΚΑΔ τους πλήττεται από την κρίση

- Αν ο δευτερεύων ΚΑΔ με τα περισσότερα έσοδα το 2018 πλήττεται από την κρίση

- Για κάθε ένα από τα υποκαταστήματά τους με κύριο ΚΑΔ που πλήττεται από την κρίση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης ή ο δευτερεύοντας με τα μεγαλύτερα έσοδα.


- Εργαζόμενοι

Την ίδια έκπτωση ενοικίου για την πρώτη κατοικία τους δικαιούνται και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων (Α και Β).

Αρκεί οι συμβάσεις τους να έχουν τεθεί σε αναστολή από τον εργοδότη τους.

Αν εργάζονται σε επιχείρηση που έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής (περίπτωση Α) δικαιούνται έκπτωση 40% στo ενοίκιo του σπιτιού τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αν εργάζονται σε επιχείρηση που πλήττεται (περίπτωση Β), τότε δικαιούνται την έκπτωση του 40% μόνο για το μήνα Απρίλιο.


Οι διορθώσεις των ΚΑΔ

Ωστόσο, το σύστημα των ΚΑΔ για την ένταξη σε ένα από τα παραπάνω μέτρα αποδείχθηκε σε αρκετές περίπτώσεις αδύναμο.

Κι αυτό διότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν είχαν δηλωμένους τους σωστούς ΚΑΔ της δραστηριότητάς τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την έκπτωση που κανονικά δικαούνται, όχι μόνο οι ίδιες, αλλά και οι εργαζόμενοί τους.

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ προχωρά σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διόρθωση αυτών των αδικιών.

Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις που, λόγω σφάλματος είχαν δηλώσει, ως κύριο ΚΑΔ κάποιον που δεν ανταποκρίνονταν στη βασική και κυριότερη δραστηριότητά τους, μπορούν να αποκαταστήσουν την ορθότητα της κατάστασης.

Αυτό θα μπορεί να γίνει με αναδρομική τροποποίηση του κύριου ενεργού ΚΑΔ στις αρμόδιες εφορίες έως και την 24η Απριλίου 2020.

Η τροποποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται ήταν ήδη δηλωμένος ως δευτερεύων ΚΑΔ στο μητρώο του φορολογουμένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστά έσοδα του φορολογικού έτους 2019.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Εταιρείες με υποκαταστήματα

Παράλληλα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα με κύριο ΚΑΔ  που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, να συμπεριληφθούν:

- Στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε προσωρινή αναστολή

- Στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της έδρας της επιχείρησης

Εξάλλου, στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και που τους παρέχεται η ευχέρεια αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, συμπεριλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα.