A- A+
Λύθηκε το θέμα με τους δευτερεύοντες ΚΑΔ - Πότε εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης

Ίδια ενίσχυση με τους πρωτεύοντες ΚΑΔ θα απολαμβάνουν και όλες οι επιχειρήσεις ή εργοδότες που έχουν τα περισσότερα έσοδα από τους δευτερεύοντες πληττόμενους ή υποχρεωτικά κλειστούς ΚΑΔ.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει πονοκέφαλο σε επιχειρηματίες και λογιστές, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν δηλωμένο στο taxis ως κύριο ΚΑΔ, αυτόν από τον οποίο προέρχονται όλα ή τα περισσότρα έσοδά τους.

Έτσι, υπήρχαν επιχειρήσεις ή γενικά εργοδότες με:

- Πρωτεύοντα ΚΑΔ που δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις ή σε αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά δευτερεύοντα ΚΑΔ πληττόμενο ή που έχει διοικητικά ανασταλεί η λειτουργία του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έως σήμερα δεν ήταν δυνατή η ένταξη στα μέτρα στήριξης.

- Πρωτεύοντα ΚΑΔ που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και δευτερεύοντα ΚΑΔ που έχει ανασταλεί διοικητικά η λειτουργία.

Για αυτές, ενώ μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από την έκπτωση του ενοικίου κατά 40%, που δίδεται μόνο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Η λύση που δόθηκε

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το θέμα αυτό λύθηκε, καθώς το σύστημα ΕΡΝΑΝΗ, στο οποίο θα γίνονται οι αιτήσεις, θα λαμβάνει υπόψιν του:

  • Είτε τον κύριο ΚΑΔ
  • Είτε το Δευτερεύοντα ΚΑΔ εάν τα έσοδα από αυτόν είναι μεγαλύτερα του πρωτεύοντα ΚΑΔ

Με αυτήν την αλλαγή, η επιχείρηση θα λαμβάνει τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται για τον ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Προσοχή όμως! Η πληροφορία για τον δευτερεύοντα ΚΑΔ θα δίνεται από τη δήλωση Ε3 του 2018.

Σε αυτή τη δήλωση θα πρέπει να εμφανίζεται ο σωστός δευτερεύον κωδικός. Αν και εκεί είναι λάθος, τότε με τα σημερινά δεδομένα, δεν εμπίπτεται στα μέτρα που προβλέπονται.

Ενδεχομένως να υπάρξει νέα πρόβλεψη από το υπουργείο Οικονομικών και να λαμβάνεται υπόψιν ο ΚΑΔ κάθε υποκαταστήματος και όχι αυτός που αναφέρεται στο Ε3 ως ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Παραδείγματα

  • Επιχείρηση με κύριο ΚΑΔ που δεν έκλεισε ή δεν πλήττεται, αλλά με δευτερεύοντα ΚΑΔ που πλήττεται, θα λάβει τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Επιχείρηση με κύριο ΚΑΔ που δεν έκλεισε ή δεν πλήττεται, αλλά με δευτερεύοντα ΚΑΔ που έκλεισε με κρατική εντολή, θα λάβει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έκλεισαν.
  • Επιχείρηση με κύριο ΚΑΔ που πλήττεται, αλλά με δευτερεύοντα ΚΑΔ που έκλεισε με κρατική εντολή, θα λάβει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έκλεισαν

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο για επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τους δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

- Επιχειρήσεις που έκλεισαν:

  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας με επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους
  • Καταβολή του Δώρου Πάσχα έως 30/6
  • Έκπτωση 40% στο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης για Μάρτιο - Απρίλιο
  • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών - φορολογικών υποχρεώσεων

- Επιχειρήσεις που πληττονται

  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας με επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους
  • Καταβολή του Δώρου Πάσχα έως 30/6
  • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών - φορολογικών υποχρεώσεων