A- A+
Κρατικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις - Αιτήσεις από 2 - 10 Απριλίου

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί υπό τη μορφή κρατικού δανείου σε όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται από την κρίση.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί το υπουργείο Οικονομικών, θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της "επιστρεπτέας προκαταβολής" για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για νομικά πρόσωποα που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Το ύψος του δανείου

Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.

Δηλαδή εάν τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης δεν το επιτρέπουν, μέρος του δανείου θα διαγράφεται, στη βάση κανόνων που θα θεσπιστούν.

Η διάρκεια εξόφλησης θα φτάνει τα 5 έτη, ενώ θα ισχύει περίοδος χάριτος ενός έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνεται καμία καταβολή. Το επιτόκιο δεν ανακοινώθηκε, αλλά θα είναι χαμηλό.

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται - τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.

Ως εκ τούτου το ποσό του δανείου θα υπολογίζεται αυτόματα, στη βάση συγκεκριμένων αλγόριθμων και μαθηματικών τύπων που θα δημιουργηθούν.

Πώς γίνεται η αίτηση

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020.

Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS), στο λογαριασμό που θα δηλώσουν.

Σημειώνεται ότι το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από σήμερα 30/3.