A- A+
Τα 5 εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων - Τι φθηνά δάνεια θα δοθούν

Στην ενεργοποίηση πέντε εργαλείων που εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού ρευστότητα με πολύ προνομιακά επιτόκια, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για δράσεις που έχουν ανακοινωθεί σταδιακά τις τελευταίες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουν σε όλες τις επιχειρήσεις τα κεφάλαια κίνησης που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποια θα ενεργοποιηθούν άμεσα, τις επόμενες ημέρες, ενώ άλλα θα εφαρμοστούν όταν αρχίσει ξανά η αγορά να λειτουργεί.

Αναλυτικότερα, τα 5 εργαλεία του «μπαζούκα» ρευστότητας του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής:

1, Επιστρεπτέα προκαταβολή - 1 δισ. ευρώ

Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα χρήματα θα πιστωθούν στο λογαριασμό των επιχειρήσεων έως και τις 10 Απριλίου.

Στην ουσία πρόκειται για κρατικό δάνειο. Δεν έχουν γίνει ακόμη όμως γνωστοί οι όροι αποπληρωμής και το επιτόκιο.

2. Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΤαΕ)- 1,80 δισ. ευρώ

Διάθεση 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

Το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων.

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

3. Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο τους τόκους στις τράπεζες. Αρκεί να κάνουν αίτηση σε αυτές.

Το μέτρο ισχύει μόνο για συνεπείς επιχειρήσεις στις 31/12/2019.

Επίσης έχει εξαγγελθεί η επιδότηση των τόκων αυτών των δανείων από το Δημόσιο για 3 μήνες.

4. Άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία - 5,75 δισ. ευρώ

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων:

α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. ευρώ.

β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ετεπ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ

δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

5. Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες

Περιθώριο 75 ημερών για την πληρωμή των μεταχρονολογημένων επιταγών με ημερομηνία από την ημέρα έκδοση της ΠΝΠ έως και τις 31/5/2020, έδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Αυτό σημαίνει ότι επιταγές με ημερομηνία 31/3/2020 θα πρέπει να πληρωθούν την 15/6/2020, επιταγές που λήγουν 15/4/2020 στις 30/6/2020 κ.ο.κ.

Προϋπόθεση ωστόσο για να μην σφραγιστεί η επιταγή είναι να δηλωθεί ηλεκτρονικά στην Τειρεσίας ΑΕ, το αργότερο τρεις ημέρες μετά την έκδοση της σχετικής ΠΝΠ.