A- A+
Πέφτει κρατικό χρήμα στην αγορά - Όλα τα μέτρα στήριξης ανά κατηγορία δικαιούχου

Στήριξη σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση προσφέρουν τα μέτρα που έχει έως σήμερα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για δράσεις που θα διευρύνονται όσο περνά ο καιρός και θα αποτυπώνεται η αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, από το γενικό λουκέτο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν έως σήμερα ανακοινωθεί είναι τα εξής:

  • Εργαζόμενοι

Για τους εργαζόμενους, στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη τους, προβλέπεται:

1) Αποζημίωση

Η αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

2) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

Όσοι δεν κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας θα έχουν έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενή τους ημερομηνία.

3) Ασφαλιστική κάλυψη

Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.

4) Δάνεια προς τράπεζες

Έχει συμφωνηθεί η αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων προς τις τράπεζες, για τους συνεπείς δανειολήπτες.

5) Ενοίκιο πρώτης κατοικίας

Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από τη στιγμή που αυτή είναι α’ κατοικία.


  • Ελεύθεροι επαγγελματίες - απασχολούμενοι

Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ που πλήττονται, προβλέπονται:

1) Αποζημίωση

Για τους επαγγελματίες και εργοδότες αποζημίωση 800 ευρώ.

2) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ), σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

3) Αναστολή πληρωμών σε Ταμεία

Αναστολή καταβολής των τρέχουσων ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020.

Η εξόφληση των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.

Επίσης, παρέχεται μείωση κατά 25% των τρέχουσων ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων - ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν - των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020.

Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.


  • Επιχειρήσεις

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:

1) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ), σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

2) Αναστολή πληρωμών σε Ταμεία

Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών.

Συγκεκριμένα:

α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρέχουσων ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες δύνανται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

3) Δάνεια προς τράπεζες

Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες έως τις 30/9/2020, για τις συνεπείς στο τέλος του 2019, επιχειρήσεις.

Καταβολή των τόκων από το κράτος για 3 μήνες.

4) Ενοίκιο επαγγελματικής στέγης

Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.

5) Δώρο Πάσχα

Δίνεται η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους μέχρι το καλοκαίρι.

Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

6) Χαμηλότοκα δάνεια

Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.