A- A+
ΥΠΟΙΚ: 75 ημέρες πίσω πάει η πληρωμών των επιταγών που λήγουν ως 31/5 - Η προϋπόθεση

Περιθώριο 75 ημερών για την πληρωμή των μεταχρονολογημένων επιταγών με ημερομηνία από την ημέρα έκδοση της ΠΝΠ έως και τις 31/5/2020, έδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημα των επιχειρήσεων που είχαν δώσει σε προμηθευτές τους μεταχρονολογημένες επιταγές, πληρωτέες το επόμενο διάστημα, αλλά δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν.

Κι αυτό διότι η αγορά έχει μπει στον πάγο από τα μέσα Μαρτίου, επηρεάζοντας τη ρευστότητα των περισσότερων επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι επιταγές με ημερομηνία 31/3/2020 θα πρέπει να πληρωθούν την 15/6/2020, επιταγές που λήγουν 15/4/2020 στις 30/6/2020 κ.ο.κ.

Προϋπόθεση ωστόσο για να μην σφραγιστεί η επιταγή είναι να δηλωθεί ηλεκτρονικά στην Τειρεσίας ΑΕ, το αργότερο τρεις ημέρες μετά την έκδοση της σχετικής ΠΝΠ.

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ

Αναλυτικότερα, από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαϊου 2020 αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης τους.

Το μέτρο ισχύει για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Προσοχή! Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της ΠΝΠ, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.

Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους ΚΑΔ θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.

Δυνατή η πληρωμή από τις τράπεζες

Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν την πληρωμή της επιταγής για λογαριασμό της επιχείρησης που πλήττεται ή και του κομιστή της επιταγής, καυόπιν αξιολόγησης του εκάστοτε αιτήματος.

Έτσι, θα πληρώνεται ο κομιστής της επιταγής και είτε ο ίδιος είτε ο εκδότης της επιταγής θα χρωστά στην τράπεζα το ύψος της πληρωμής.

Ενδεχομένως να υπάρξει ένα μικρό επιτόκιο για τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί έως τώρα.