A- A+
Λύθηκε το θέμα με την έκπτωση ενοικίου 40% και τους ΚΑΔ επιχειρήσεων και υποκαταστημάτων

Με νέα αλλαγή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, λύνεται οριστικά το θέμα που είχε προκύψει με τη δυνατότητα ένταξης επιχειρήσεων στο μέτρο της έκπτωσης του 40% στα ενοίκια Μαρτίου - Απριλίου.

Σημειώνεται ότι για να πάρει κάποιος μισθωτής την έκπτωση του 40% για την επαγγελματική του στέγη, θα πρέπει η δραστηριότητα σε αυτήν να έχει ανασταλεί με κρατική εντολή και όχι αυτοβούλως.

Ωστόσο, το σύστημα σε πρώτη φάση δεν επέτρεπε σε όλους όσους πληρούν το σχετικό κριτήριο να ενταχθεί στο μέτρο.

Οι δύο προβληματικές περιπτώσεις

Ειδικότερα, τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της χρήσης του ΚΑΔ για την επιλογή των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο μέτρο της έκπτωσης ενοικίου ήταν τα εξής:

- Επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ που δεν έκλεισε με εντολή Δημόσιας Αρχής, που έχουν όμως υποκαταστήματα που έκλεισαν, δεν έπαιρναν την έκπτωση

Αυτό λύθηκε καθώς μετά την πρώτη τροποποίηση στην Εργάνη, λαμβάνεται υπόψιν και ο δευρεύον ΚΑΔ, όπως αυτός φαίνεται στο Ε3 του 2018.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψιν είτε ο κύριος ΚΑΔ είτε ο ΚΑΔ του Ε3 και εφόσον ένας από τους δύο έκλεισε με κρατική εντολή, η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δικαιούται την έκπτωση στο ενοίκιο

- Επιχειρήσεις με υποκαταστήματα που έκλεισαν με κρατική εντολή δεν έπαιρναν την έκπτωση

Πρόκειται για επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ και ΚΑΔ βάση Ε3 που δεν δικαιούνταν την έκπτωση στο ενοίκιο, παρ΄ ότι υποκαταστήματά τους έκλεισαν με κρατική εντολή.

Το θέμα λύθηκε ως εξής: Από την Παρασκευή 3 Απριλίου προστέθηκε η δυνατότητα δήλωσης μέσω της Εργάνης και των υποκαταστημάτων, βάση των κύριων ΚΑΔ καθενός εξ αυτών που είναι δηλωμένοι στο Taxis.

Μετά από αυτές τις αλλαγές, καμία επιχείρηση με υποκατάστημα που έκλεισε με κρατική εντολή, δεν μένει εκτός του μέτρου της έκπτωσης του 40% στα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου.

Έτσι, καλύπτονται και οι εργαζόμενοι των υποκαταστημάτων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Ξεκαθαρίζεται ότι το μέτρο της έκπτωσης στο ενοίκιο δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που εντάσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται.