A- A+
Έκπτωση ενοικίου 40% και για τις πληττόμενες βάση ΚΑΔ επιχειρήσεις και εργαζομένους

Στο μέτρο της έκπτωσης ενοικίου κατά 40% εντάσσει η κυβέρνηση και τους εργοδότες που πλήττονται βάσει του ΚΑΔ τους από την κρίση, καθώς και τους εργαζομένους τους.

Μέχρι σήμερα, την έκπτωση του 40% στα μισθώματα ενοικίου του Μαρτίου και του Απριλίου, έχουν οι εργοδότες - επιχειρήσεις με ΚΑΔ που έκλεισαν με εντολή Δημόσιας Αρχής.

Επίσης, την ίδια έκπτωση έχουν για την πρώτη τους κατοικίας και οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων, εφόσον η σύμβασή τους τελεί υπό αναστολή.

Τη Δευτέρα το βράδυ όμως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στον Ant1 είπε ότι «χωρίς να θεωρήσετε κάτι δεδομένο, κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ημέρες και ώρες, θα νομοθετήσουμε και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται και δεν έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τη μείωση του ενοικίου κατά 40%».

Συμπλήρωσε δε ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες προβλέψεις για τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Λίγες ώρες αργότερα αναφερόμενος στο θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τη μείωση του ενοικίου, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα αφορά μόνο το μήνα Απρίλιο.

Η τελική απόφαση

Το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τις εξαγγελίες.

Με τροπολογία, επεκτείνεται η μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας.

Παράλληλα, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

Τα νέα δεδομένα

Με αυτά τα δεδομένα, το 60% του μινιαίου μισθώματος θα καταβάλλουν:

  • Για το μήνα Μάρτιο επιχειρήσεις με ΚΑΔ που έκλεισε με κρατική εντολή και εργαζόμενοι σε αυτές με συμβάσεις εργασίας σε αναστολή

  • Για το μήνα Απρίλιο επιχειρήσεις με ΚΑΔ που έκλεισε με κρατική εντολή ή πλήττεται από την κρίση, καθώς και οι εργαζόμενοί τους μς σύμβαση υπό αναστολή.

Διευκρινίζεται ότι για τους εργαζομένους το μέτρο της έκπτωσης ισχύει μόνο εάν το συμβόλαιο αφορά α΄ κατοικία.