A- A+
Νέα εποχή στις προθεσμιακές καταθέσεις - Πού αυξάνονται και που μειώνονται τα επιτόκια

Συνεχίζεται η αναπροσαρμογή των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις από τις τράπεζες, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ για τη μείωση των παρεμβατικών της δεικτών.

Πρόκειται για κινήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές της χρονιάς και θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, όσο πλησιάζει η πρώτη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ένα νέο περιβάλλον ως προς τις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας στην Ελλάδα, στο οποίο όσο πιο μικρή είναι η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο υψηλότερο το επιτόκιο.

Οι πρώτες κινήσεις

Σε αυτή τη λογική δεν ήταν λίγες οι τράπεζες που προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις στα προϊόντα που προσφέρουν μετά την Πρωτοχρονιά του 2024.

Συγκεκριμένα:

- Η Alpha Bank προχώρησε σε κατάργηση της 24μηνης προθεσμιακής κατάθεσης που προσέφερε μέχρι εκείνη τη στιγμή στους πελάτες της, ενώ όπως θα δείτε αναλυτικά παρακάτω αύξησε τα επιτόκια στην 6μηνη διάρκεια και τα μείωσε στη 12μηνη

- Η Attica Bank κατάργησε 12μηνα προγράμματα, προχώρησε σε μειώσεις στα ετήσια, 18μηνα και 24μηνα προϊόντα που συνεχίζει να προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα αύξησε τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις 6μηνης διάρκειας

- Η Εθνική Τράπεζα μείωσε τις αποδόσεις στους λογαριασμούς διάρκειας 15 και 18 μηνών.

ADVERTISEMENT

Νέα προϊόντα

Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν νέες προσφορές, που αφορούν κατά βάση προγράμματα έως 12 μηνών, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζουν οι αποδόσεις τους. Αναλυτικότερα:

- Η Τράπεζα Πειραιώς λάνσαρε μία νέα προθεσμιακή κατάθεση, στο πλαίσιο της πολιτικής της για το ESG, με επιτόκια που φτάνουν ως το 1,95% για διάστημα έως και 12 μήνες.

Η καινοτομία του προϊόντος συνίσταται στο γεγονός ότι κεφάλαια ισόποσα αυτών που θα τοποθετηθούν στο νέο λογαριασμό προθεσμίας από τους πελάτες της, θα χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν τα πρότυπα ESG.

- Η Παγκρήτια Τράπεζα λάνσαρε μία νέα online προθεσμιακή κατάθεση, που διατέτει αποκλειστικά μέσω του e-banking της, για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Τα επιτόκια ανάλογα με το νόμισμα της κατάθεσης μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 3%, ενώ σε ευρώ φτάνουν έως και το 1,2% για διάστημα 12 μηνών.

- Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η ProCredit Bank, η οποία παρέτεινε την προσφορά της στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας από 3 έως 24 μήνες, έως και το τέλος Απριλίου 2024.

Τα επιτόκια που προσφέρει για ποσά από μόλις 5.000 ευρώ φτάνουν έως και το 2,25%.

ADVERTISEMENT

Η νέα αλλαγή της Alpha Bank

Εξάλλου, από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου καταγράφηκε μία ακόμη αλλαγή, που σηματοδοτεί τη νέα πολιτική των τραπεζών στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Την προσφορά υψηλότερων επιτοκίων για μικρότερες διάρκειες. Ο λόγος γίνεται για την Alpha Bank που αναπροσάρμοσε τα επιτόκια της online προθεσμιακής της κατάθεσης.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η τράπεζα από τη μία πλευρά μείωσε τις αποδόσεις στους 12 μήνες, αλλά από την άλλη τις αύξησε στο εξάμηνο.

Συγκεκριμένα:

- Στην 6μηνη έκδοση του προϊόντος το επιτόκιο αυξήθηκε έως και 30 μονάδες βάσης και κυμαίνεται πλέον από 1,5% - 1,8%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης έναντι 1,30% - 1,5% προηγουμένως

- Στη 12μηνη έκδοση τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης και πλέον διαμορφώνονται σε 1,3% ή 1,5%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης.