A- A+
Τα 11 έντοκα γραμμάτια που εξασφαλίζουν απόδοση πάνω από 3,5% για τους επόμενους μήνες

Συνεχίζουν να παρουσιάζουν ευκαιρίες τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου για όσους αναζητούν υψηλές και σίγουρες αποδόσεις για χρονικό διάστημα λίγων μηνών.

Την Τετάρτη δημοπρατήθηκε με απόδοση 3,83% ο νέος εξάμηνος τίτλος του δημοσίου, ο οποίος από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου είναι διαθέσιμος στο αποταμιευτικό κοινό μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Η απόδοσή του με βάση το δελτίο του ΟΔΔΗΧ διαμορφώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στο 3,87%, υψηλότερα της αρχικής έκδοσης.

Οι επιλογές

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία άνοδος των ετησιοποιημένων αποδόσεων σχεδόν σε όλα τα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Βασική αιτία αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, η διάψευση των προσδοκιών για άμεση μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στο βασικό σενάριο θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο και αργότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, πλήθος τίτλων της κατηγορίας εξακολουθεί να προσφέρει υψηλό όφελος για τους αποταμιευτές που θα τα επιλέξουν ως επενδυτικό εργαλείο βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Συγκεκριμένα, στις 22/2 οι αποδόσεις τους διαμορφώνονταν στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Το τελικό όφελος

Για να αποκτήσετε κάποιον από τους παραπάνω τίτλους, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα επίπεδα, λόγω των προμηθειών που θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Ακόμη κι έτσι όμως, όσοι αναζητούν ένα επενδυτικό προϊόν χωρίς ρίσκο, για να κλείδώσουν ένα υψηλό επιτόκιο, της τάξης του 3,5% ή μεγαλύτερο για μερικούς μήνες, μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν στα έντοκα γραμμάτια.

Με βάση τα κλεισίματα της 22ας Φεβρουαρίου, συνολικά 11 έντοκα γραμμάτια που λήγουν από τις 8 Μαρτίου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, δύναται να προσφέρουν ετησιοποιημένη απόδοση αυτού του ύψους.

ADVERTISEMENT

Έρχεται ετήσιο έντοκο

Αν θέλετε να εξασφαλίσετε τόκους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να περιμένετε την επόμενη έκδοση ετήσιου εντόκου γραμματίου.

Αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου και η απόδοσή του εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 3,5%.

Στην αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου η απόδοση είχε φτάσει το 3,70% στη δημοπρασία, ωστόσο με δεδομένο ότι κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, εκτιμάται ότι στην επικείμενη έκδοση θα ανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τους νέους τίτλους διάρκειας 52 εβδομάδων με δύο τρόπους:

- Μέσω προεγγραφών το τριήμερο 5 - 7 Μαρτίου, στην τιμή που θα πληρώσουν και οι θεσμικοί επενδυτές κατά τη δημορασία

- Στη δευτερογενή αγορά από τις 8 Μαρτίου, σε τιμή που εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή