A- A+
Όλες οι προθεσμιακές που εξασφαλίζουν μηνιαίο εισόδημα από τόκους - Επιτόκια ως 2,4%

Πληθώρα επιλογών έχουν στη διάθεσή τους όσοι αναζητούν ένα μηνιαίο εισόδημα από τα χρήματα που τηρούν στην τράπεζα, μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ο λόγος γίνεται για προϊόντα, τα οποία προσφέρουν μηνιαία καταβολή των τόκων στον καταθέτη και σε ορισμένες περιπτώσεις τη δυνατότητα πρόωρης λήξης τους χωρίς ποινή.

Με τον τρόπο αυτό οι αποταμιευτές μπορουν κάθε μήνα να εισπράττουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, όπως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν και λαμβάνουν ενοίκιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Οι προθεσμιακές καταθέσεις της κατηγορίας έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Πρώτον, οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα

Δεύτερον, τα επιτόκιά τους είναι είτε σταθερά ή αυξανόμενα ανά μήνα ή τρίμηνο

Τρίτον, σε ορισμένα προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας χωρίς ποινή και αφού έχετε εισπράξει όλους τους δεδουλευμένους τόκους

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές επιλογές που πληρούν όλα ή μερικά από τα παραπάνω κριτήρια.

Μπορείτε να βρείτε την προθεσμιακή κατάθεση που σας συμφέρει μέσω του εργαλείου σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline, φιλτράροντας τα αποτελέσματα με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

ADVERTISEMENT

Η συγκυρία με τα επιτόκια

Αυτήν την στιγμή η αγορά βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια στην ευρωζώνη.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους, η οποία θα επηρεάσει ευθέως και τις αποδόσεις που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι υπό τις προσδοκίες για περικοπές στους παρεμβατικούς δείκτες της ΕΚΤ εντός του 2024, ορισμένες τράπεζες προχώρησαν σε αναπροσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο των λογαριασμών προθεσμίας που διαθέτουν.

Κάποιες κατήργησαν εντελώς τα προϊόντα 24μηνης διάρκειας, ενώ άλλες μείωσαν τις αποδόσεις στα προγράμματα ετήσιας ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Στο πιο πιθανό σενάριο, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις θα ξεκινήσουν να μειώνονται κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Ως εκ τούτου όσοι έχετε στην άκρη χρήματα, σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενους), αξίζει να δείτε τις εναλλακτικές σας.

Ακόμη κι αν δεν είστε σίγουροι για το αν θα χρειαστείτε κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες τις αποταμιεύσεις σας, υπάρχουν λύσεις που σας επιτρέπουν να σπάσετε την προθεσμιακή κατάθεση που θα επιλέξετε.

Αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις, με κόστος ή χωρίς. Στην περίπτωση της δωρεάν ανάληψης των χρημάτων σας την ημέρα καταβολής των τόκων, δεν χάνετε τίποτα.

Λαμβάνετε τους τόκους και του τελευταίου μήνα και διακόπτετε το προϊόν.

Ακόμη όμως κι αν δεν προβλέπεται ανέξοδη ανάληψη, στη χειρότερη περίπτωση να πάρετε πίσω το κεφάλαιό σας. Ό,τι θα συνέβαινε δηλαδή και στην περίπτωση που κρατούσατε τα χρήματά σας σε λογαριασμό πρώτης ζήτησης.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις σήμερα

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια και οι τόκοι που μπορείτε να κλειδώσετε μέσω ετήσιων προθεσμιακών καταθέσεων μηνιαίου εκτοκισμού είναι οι εξής:

50.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

150.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

300.000 ευρώ