A- A+
Στο 3,83% η απόδοση του νέου εξάμηνου εντόκου γραμματίου - Πώς το αποκτάτε

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκδοση του Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε η απόδοση του νέου εξάμηνου εντόκου του ελληνικού δημοσίου (ΕΓΕΔ).

Στη δημοπρασία της Τετάρτης ανήλθε σε 3,83% έναντι 3,77% τον προηγούμενο μήνα, προσφέροντας μία ελκυστική των προθεσμιακών καταθέσεων εναλλακτική σε συντηρητικούς αποταμιευτές.

Μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια τόσο πρωτογενώς, όσο και στη δευτερογενή αγορά, όπως αναλύεται παρακάτω.

Πώς επενδύετε σε ΕΓΕΔ

Αναλυτικότερα, έως την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, είναι δυνατή από φυσικά πρόσωπα η απόκτηση εντόκων γραμματίων ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εγγραφείτε μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών στη διαδικασία.

Εάν επιλέξετε αυτήν την οδό, η ετησιοποιημένη απόδοσή σας στο εξάμηνο θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα που κέρδισαν οι θεσμικοί επενδυτές που έλαβαν μέρος στη δημοπρασία.

Δηλαδή στο 3,83%. Επίσης, δεν επιβαρύνεστε με φόρο επί των τόκων, όπως ισχύει με τις τραπεζικές καταθέσεις, όπου εφαρμόζεται συντελεστής 15%.

Παράδειγμα

Εάν εξαντλήσετε το όριο των 15.000 ευρώ και κάνετε την εγγραφή σας εγκαίρως, θα αποκτήσετε τους νέους τίτλους στο 98,101% της ονομαστικής τους αξίας.

Δηλαδή θα πρέπει να διαθέσετε 14.715,15 ευρώ και στη λήξη του εντόκου ήτοι στις 23 Αυγούστου 2024 θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή θα κερδίσετε 284,85 ευρώ σε τόκους, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε δεν φορολογούνται.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Στην περίπτωση που δεν προλάβετε τις εγγραφές έως και την Πέμπτη 22/2 ή θέλετε να αγοράσετε τίτλους ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης των 15.000 ευρώ, υπάρχει λύση.

Αυτή παρέχεται μέσω της δευτερογενούς αγοράς, στην οποία θα διαπραγματεύεται από την ερχόμενη Παρασκευή το νέο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο.

Ωστόσο, η τιμή στην οποία θα αγοράσετε τους τίτλους εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Συνήθως, τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ενός τίτλου, η τιμή δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη δημοπρασία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως εάν επιλέξετε αυτήν την οδό, η απόδοσή σας θα κουρευτεί κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, λόγω των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή.

Ακόμη κι έτσι πάντως, η απόδοσή σας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλή, κινούμενη γύρω από τα επίπεδα του 3,6%.

ADVERTISEMENT

Οι υπόλοιποι τίτλοι

Εξάλλου, μέσω τη δευτερογενούς αγοράς μπορείτε να αποκτήσετε οποιονδήποτε από τους λοιπούς τίτλους δημοπρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Οι αποδόσεις τους είναι επίσης υψηλές και με βάση το κλείσιμο της 21ής Φεβρουαρίου, ανέρχονταν στα ακόλουθα επίπεδα: