A- A+
Με ποια επιδόματα θα «ζεσταθούμε» εφέτος το χειμώνα - Κίνητρα για πετρέλαιο θέρμανσης

Ένα νέο πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τη μείωση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από τα έξοδα θέρμανσης, θα ενεργοποιήσει εφέτος η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στόχος είναι να στραφεί ο κόσμος στο πετρέλαιο θέρμανσης αντί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι τιμές των οποίων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Το επίδομα θέρμανσης

Αναλυτικότερα, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος επιδότησης για τη θέρμανση των νοικοκυριών από τα 166 στα 300 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί το επίδομα και θα μεγαλώσει ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, με την χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Επιπλέον, θα δοθεί διπλάσιο επίδομα σε όσους κάνουν εφέτος για πρώτη φορά χρήση πετρελαίου ή άλλων μορφών θέρμανσης, εκτός του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει ειδική παρέμβαση που θα μειώνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές.

ADVERTISEMENT

Επιδοτήσεις για αλλαγή συσκευών

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη πάντως, μέριμνα προβλέπεται και για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα μετάβασης από το φυσικό αέριο σε άλλο σύστημα θέρμανσης. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Προς την κατεύθυνση αλλαγής του τρόπου θέρμανσης των σπιτιών για όσους είναι συνδεδεμένοι αποκλειστικά με το δίκτυο φυσικού αερίου και όχι μόνο, ανακοινώθηκε μία ακόμη παρέμβαση.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» αυξάνεται κατά 140 εκατ. ευρω.

Με τον τρόπο αυτό, θα κριθούν ως επιλέξιμοι επιπλέον 200.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει αίτηση, αλλά η βαθμολογία τους ήταν χαμηλότερη της βάσης.

Έτσι, θα μπορούν μέσω των κουπονιών που θα λάβουν να αντικαταστήσουν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.