A- A+
Το σχέδιο για φθηνή στέγη σε 100.000 νέους έως 39 ετών - Ατοκα δάνεια και επιδοτήσεις για ανακαινίσεις

Με στόχο την διασφάλιση πρόσβασης σε φθηνή στέγη στους νέους έως και 39 ετών, η κυβέρνηση θέτει άμεσα σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο υποστήριξής τους.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στέγασης, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα υπάρξουν πάνω από 100.000 ωφελούμενοι, νέοι και ζευγάρια.

Αυτοί θα μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν με ευνοϊκούς όρους το σπίτι τους.

Άτοκο δάνειο

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα. Ειδικότερα, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική.

Παράλληλα, ενερνοποιείται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείου, συνολικού ύψους σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 375 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το κράτος και τα 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους έως 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Έτσι, ένα ζευγάρι με ελάχιστη συμμετοχή θα μπορεί να αγοράζει ένα σπίτι 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις της τάξης των 275 ευρώ το μήνα.

ADVERTISEMENT

Κίνητρα για ανακαινίσεις

Επιπλέον, θα δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα νέο Εξοικονομώ αποκλειστικά για 20.000 νέους.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως 20.000 ευρώ επιδότηση, μία έξτρα ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις σε παλαιά σπίτια.

Επιπλέον, ως κίνητρο σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά, θα δοθεί  επιδότηση 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμισή τους, με την υποχρέωση να τα μισθώσουν στη συνέχεια με μακροχρόνια συμβόλαια.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η προσφορά κατοικιών και θα πέσουν οι τιμές στα μισθώματα.

ADVERTISEMENT

Η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων

Παράλληλα, το κράτος θα προσφέρει αναξιοποίητα ακίνητα σε ιδιώτες κατασκευαστές, οι οποίοι με έξοδά τους θα δημιουργούν σύγχρονες κατοικίες.

Από αυτές, οι μισές θα νοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα στέγασης.

Τέλος ενεργοποιείται το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2, το οποίο θα εξασφαλίζει έναντι χαμηλού μισθώματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, κατοικίες.