A- A+
Όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ - Ποιους αφορούν

Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των φοιτητών, των νέων και για τη μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις άμεσης ισχύοας, αλλά και μέτρα που θα ενεργοποιηθούν το α΄ εξάμηνο του 2023.

Κερδισμένοι θα είναι και οι νέοι έως 39 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν κατοικία με πολύ προνομιακούς όρους, ακόμη και με σχεδόν άτοκα δάνεια.

Όλα τα μέτρα στήριξης

Αναλυττικότερα, τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι τα εξής:

- Άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία

Θα λάβουν έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ πριν το τέλος του έτους περί τα 2,3 εκατ. πολίτες.

- Δικαιούχοι επιδόματος παιδιών

Θα λάβουν 1,5 επιπλέον δόση

- Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Θα λάβουν μία επιπλέον δόση

- Φοιτητές

Το ετήσιο επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ, ενώ αν γίνει συγκατοίκηση με άλλο φοιτητή το βοήθημα θα φτάνει τα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

- Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ από την 1η Μαίου 2023. Παράλληλα, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από 6 σε 9 μήνες

- Δημόσιοι υπάλληλοι

Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και ταυτόχρονα καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

Επιπλέον, θεσπίζονται κίνητρα επίτευξης στόχων στις δημόσιες υπηρεσίες.

- Συνταξιούχοι

Αυξάνονται οι συντάξεις κατά τουλάχιστον 6% από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αυξήσεις θα δουν όσοι δεν έχουν καθόλου προσωπική διαφορά ή αυτή είναι χαμηλή.

Όλοι όμως απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης.

Η στήριξη στις επιχειρήσεις

Στον αντίποδα, δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού τους.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

- Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για όσες επιχειρήσεις αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, όπως αυτός υπολογίζεται με συγκεκριμένο τύπο (ΕΜΕ)

- Απαλλαγή από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους επιχειρήσεις μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

- Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών κατά 3 μονάδες.

- Επεκτείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια, ενώ αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι και το τέλος του 2024.