A- A+
Οριστικό! Στο 1,25% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ - Τι σημαίνει για δάνεια - καταθέσεις στην Ελλάδα

Την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης πήρε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πώς επηρεάζονται δάνεια - καταθέσεις στην Ελλάδα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 1,25%, ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,75%.

Πρόκειται για αυξήσεις που αναμένεται να έχουν άμεση επίδραση στους διατραπεζικούς δείκτες euribor, από τους οποίους εξαρτώνται τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια στην Ελλάδα.

Τι έρχεται

Αναλυτικότερα, το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Νέες χορηγήσεις

Στα νέα δάνεια θα υπάρξει ένας νέος κύκλος αναπροσαρμογών στα επιτόκια. Από τη μία πλευρά στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου οι αυξήσεις θα περάσουν αυτόματα, μιας και είναι συνδεδεμένα με το euribor.

Από την άλλη, στα προϊόντα σταθερού επιτοκίου οι τράπεζες σκοπεύουν να αναπροσαρμόσουν τα κόστη κυρίως στη στεγαστική πίστη.

Οι αυξήσεις θα είναι της τάξης των 10 έως 40 μονάδων βάσης, με τις μεγαλύτερες να επιβάλλονται στα σταθερά επιτόκια διάρκειας 10 ετών και άνω.

Από την άλλη, μικρότερες θα είναι οι αλλαγές στα σταθερά επιτόκια διάρκειας 3 και 5 ετών, καθώς οι τράπεζες θέλουν να τα διατηρήσουν σε ελκυστικά επίπεδα, ώστε να μην καταγραφεί ανακοπή της ζήτησης.

Η λογική της επιλογής αυτής είναι ότι ο δανειολήτπης κλειδώνει σταθερές δόσεις για διάστημα έως και 5 έτη, μέχρι δηλαδή να περάσει η μπόρα με τα επιτόκια και στη συνέχεια είτε γυρίζει σε κυμαινόμενο ή συνεχίζει με σταθερό.

ADVERTISEMENT

- Υφιστάμενα δάνεια

Στον αντίποδα, στα παλαιά δάνεια, στα προγράμματα σταθερού επιτοκίου, οι δόσεις δεν επηρεάζονται για όλη τη διάρκειά του. Αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο όταν και εφόσον το δάνειο γυρίσει σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου οι αυξήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των δεικτών euribor με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

Αυτή τη στιγμή το euribor 3μήνου βρίσκεται στο 0,82% και το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα κινηθεί προς το 1,25%, επηρεάζοντας ανάλογα το κόστος εξυπηρέτησης ενός δανείου.

- Καταθέσεις

Τα καλά νέα αφορούν τους αποταμιευτές, οι οποίοι θα δουν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Το ύψος της αύξησης πάντως θα είναι μικρότερο από την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ και θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του euribor διάρκειας 1 εβδομάδας ή και ενός μήνα το επόμενο διάστημα.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η νέα οροφή στους προθεσμιακούς λογαριασμούς από το 0,03% θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 20-25 μονάδες βάσης μέσα στο φθινόπωρο.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για νέες προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από όσους έχουν παρκαρισμένα χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, από τους οποίους δεν παίρνουν σήμερα τόκους.