A- A+
Με αποδόσεις ως 2,42% το 2023 τα 12 Α/Κ που επενδύουν σε προθεσμιακές καταθέσεις

Υψηλές αποδόσεις καταγράφουν το 2023 τα πιο ασφαλή αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς, τα οποία επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Ο λόγος γίνεται για αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ή Κυμαινόμενης Καθαρής Αξίας Ενεργητικού, τα οποία απευθύνονται στους πιο συντηρητικούς αποταμιευτές.

Εκείνους δηλαδή που δεν θέλουν να ρισκάρουν σε καμία περίπτωση το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης και επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις αποδόσεις που προσφέρουν προϊόντα όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημασίου.


Διαβάστε: Προστασία 100% στο αρχικό κεφάλαιο και προοπτική απόδοσης ως 32,5% στην 5ετία από το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο της Eurobank


Η σύγκριση με τις προθεσμιακές καταθέσεις

Τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας είναι ευθέως ανταγωνιστικά των προθεσμιακών καταθέσεων, λόγω του ίδιου ρίσκου και των πιθανών αποδόσεων που σε ένα ευνοϊκό σενάριο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 3,5%.

Τα πλεονεκτήματά τους έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων είναι τα εξής:

- Πρώτον, ο διαχειριστής του Α/Κ μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους ως προς τα επιτόκια που εξασφαλίζει, λόγω του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου σε σχέση με ένα μεμονωμένο ιδιώτη

- Δεύτερον, το ελάχιστο ποσό της επένδυσης είναι πολύ χαμηλό, ακόμη και της τάξης των 1.000 ευρώ, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου τα όρια είναι σαφώς υψηλότερα στην πλειονότητα των περιπτώσεων

- Τρίτον, μπορούν να ρευστοποιηθούν σε καθημερινή βάση, στις τρέχουσες τιμές. Από την άλλη, στις προθεσμιακές καταθέσεις δίνεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης χωρίς πέναλτι κατά την ημέρα καταβολής των τόκων.

Προσοχή χρειάζεται σε σχέση με τα έξοδα που μπορεί να επιβάλλουν οι διαχειριστές, τα οποία είναι πιθανό να κυμαίνονται μεταξύ 0,3% και 0,5% επί του επενδυόμενου κεφαλαίου.

Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η τελική απόδοση. Για το λόγο αυτό ενδείκνυται η διακράτησή τους για 12 μήνες.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις το 2023

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα συνολικά 12 αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς από τις ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Τα κέρδη που έχουν πετύχει από την αρχή του χρόνου και η αναγωγή τους σε ετησιοποιημένη βάση παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση