A- A+
Έρχονται 2 αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ σε 1,5 μήνα - Τι θα γίνει με τις προθεσμιακές καταθέσεις

Δύο νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έρχονται τον επόμενο 1,5 μήνα, ωθώντας τις τράπεζες να ενισχύσουν τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ειδικότερα, το ΔΣ της Ευρωτράπεζας συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιουνίου και την Πέμπτη 27 Ιουλίου και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις στα επιτόκιά της.

Κάθε μία θα διαμορφωθεί στις 25 μονάδες βάσης, δηλαδή αθροιστικά έως το τέλος του ερχόμενου μήνα η άνοδος στο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη θα φτάσει τις 50 μονάδες βάσης.

Με τον τρόπο αυτό το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμοφωθεί στο 3,75% από 3,25% σήμερα.


Διαβάστε: Κάτι «ψήνεται» με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα


Οι κινήσεις στην Ελλάδα

Οι δύο αυτές αυξήσεις θα πιέσουν τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία είναι κολλημένα στην πλειονότητα των περιπτώσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου προανήγγειλε την ενίσχυση των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας μέσα στη χρονιά.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, άλλη μεγάλη ελληνική τράπεζα εξετάζει αυτήν την περίοδο την αύξηση των επιτοκίων της, δίνοντας έμφαση στα online προϊόντα της κατηγορίας.

Η αλήθεια είναι ότι οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων δεν έχουν αλλάξει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το τελευταίο τετράμηνο, παρότι σε αυτό το διάστημα η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα δικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Αν δηλαδή προστεθούν και οι δύο επικείμενες αυξήσεις, θα έχουν ενισχυθεί κατά 1,25%, χωρίς αυτό να περάσει στα ελληνικά καταθετικά προγράμματα.

ADVERTISEMENT

Τι να κάνετε

Η εκτίμησή μας είναι ότι εντός του καλοκαιριού θα λάβει χώρα ένας ακόμη ευρύς κύκλος αναπροσαρμογών στα επιτόκια καταθέσεων.

Εν αναμονή αυτών των κινήσεων, όσοι διαθέτουν ρευστότητα που βρίσκεται σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, μπορούν να επιλέξουν ένα βραχυπρόθεσμο λογαριασμό προσυμφωνημένης διάρκειας.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάνουν τόκους, περιμένοντας τις επόμενες αυξήσεις στα επιτόκια και όταν αυτές πραγματοποιηθούν θα μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε λογαριασμό με καλύτερη απόδοση.

Σήμερα, διατίθεται πλήθος προγραμμάτων διάρκειας 1 - 3 μηνών, με επιτόκια που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 2%.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια, που δίνουν ωστόσο τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή, στο μήνα ή στο τρίμηνο, και αφού έχουν καταβληθεί οι τόκοι στον αποταμιευτή για αυτό το διάστημα.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα προϊόντα

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline, κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:

Συγκρίνετε σε 1΄ όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις

Για να πάρετε μία γεύση των αποδόσεων που προσφέρουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα επιτόκια για 100.000 ευρώ, για διάρκειας 1 - 3 μηνών.

1 μήνας

ADVERTISEMENT

2 μήνες

ADVERTISEMENT

3 μήνες